Volledig scherm
Welke voor- en achternamen zijn kenmerkend voor Zeeland.

Echte Zeeuwse voornamen? Jan en Marie

MIDDELBURG - Jan en Marie zijn bij uitstek Zeeuwse voornamen. Dat vindt tenminste het ZBpanel, het online enquêteplatform van ZB Planbureau. In totaal 398 panelleden namen deel aan de peiling naar typisch Zeeuwse namen.

Zij brachten gezamenlijk 366 verschillende jongensnamen, 469 meisjesnamen en 658 achternamen naar voren. Het gaat om namen die in de beleving van de panelleden karakteristiek Zeeuws zijn.

Jan, Kees en Piet voeren de lijst aan bij de jongensnamen. Uit gegevens van het Meertens Instituut blijkt echter dat deze niet vaker in Zeeland voorkomen dan elders. Zeeuwser zijn andere namen in de top-10: Ko (5e plaats), Lieven (7), Krijn (8), Merien (9) en Blaas (10).

Er zijn wel duidelijke verschillen per regio. Merien, Klaas, Dingeman en Arjaan doen het goed in de Oosterschelderegio. Lieven, Blaas, Lein en Wannes zijn met name op Walcheren in trek, terwijl men in Zeeuws-Vlaanderen eerder kiest voor Jo, Willem en Lieven.

Bij de meisjesnamen staat Marie bovenaan, gevolgd door Leuntje, Maatje, Anna en Janna. Maatje, Koos en Zoetje worden verhoudingsgewijs vaak op Walcheren genoemd; in de Oosterschelderegio zijn dat Jannie, Jo en Mina.

De meest genoemde typisch Zeeuwse achternamen zijn Van Belzen, Minderhoud, Dieleman, Wisse en De Nooijer. Van Belzen en Wisse doen het goed boven de Westerschelde, maar staat in Zeeuws-Vlaanderen niet in de top-5. Daar koos men het vaakst voor Dieleman, gevolgd door Hamelink, Jansen, Risseeuw en De Zeeuw.

Top-10 jongensnamen

1. Jan

2. Kees

3. Piet

4. Bram

5. Ko

6. Willem

7. Lieven

8. Krijn

9. Merien

10. Blaas

Top-10 meisjesnamen

1. Marie

2. Leuntje

3. Maatje

4. Anna

5. Janna

6. Corrie

7. Neeltje

8. Johanna

9. Kee

10. Els

Top-5 achternamen

1. Van Belzen

2. Minderhoud

3. Dieleman

4. Wisse

5. De Nooijer