Volledig scherm
Een slachter in Yulin stopt een kat in een kooi. Een undercover dierenactivist wist het dier te redden. © Humane Society International

Duizenden honden en katten geslacht voor Chinees festival

Over twee weken wordt in de Chinese stad Yulin het 'vleesfestival' gevierd ter gelegenheid van de zomerzonnewende. Daarbij worden, ondanks het verbod dat de regering heeft afgevaardigd, duizenden honden en katten afgeslacht voor menselijke consumptie. Dierenrechtenactivisten hebben het over 'het ultieme verraad van het vertrouwen dat honden in mensen stellen' en noemen de overheidsban een doofpotoperatie.

De Chinese regering stelt dat ze het beruchte jaarlijkse festival een halt heeft toegeroepen. Vorig jaar lokte het festival wereldwijd protest uit en trokken heel wat dierenliefhebbers naar de stad in de provincie Guangxi om hun ongenoegen te uiten.

Slachting honden en katten niet verboden
Maar het slachten van katten en honden is in China niet verboden. De lokale regering van Yulin zegt dat ze niets kan ondernemen tegen legale restaurants en winkels die vlees van katten en honden bereiden met het oog op het festival, dat op 21 juni plaatsvindt. Volgens activisten maakt het niet uit of het gebeuren al dan niet 'festival' wordt genoemd en zullen de slachtpartijen ongehinderd plaatsgrijpen, zoals elk jaar.

Om die redenen werd de petitie die vorig jaar werd gelanceerd door de Amerikaanse dierenorganisatie Duo Duo Project opnieuw geopend. Deze werd al door 210.000 mensen ondertekend.

Ultiem verraad van vertrouwen
Initiatiefneemster Andrea Gung: ,,Ik heb het Dog Meat Festival vorig jaar bijgewoond. Sommige honden waren nog aan het kwispelen toen ze werden gedood in het slachthuis. Het vertrouwen dat honden in mensen stellen is ongezien. We hebben de honden al verraden door ze massaal in de steek te laten. Ze opeten noem ik het ultieme verraad van het vertrouwen dat honden in mensen stellen."

Tegenstanders zeggen dat het festival in de stad Yulin de zwarte markt van honden- en kattenvlees doet floreren. De handelaars omzeilen de wetten. Die werden afgevaardigd om de verspreiding van ziektes zoals hondsdolheid te voorkomen.

Volledig scherm
Hondenkadavers op een markt in Yulin. © Kos

Undercover onderzoek

Volledig scherm
Undercover activist Peter Li vond halsbanden van katten en honden in de slachthuizen in Yulin. © Humane Society International
Volledig scherm
Een vrouw vervoert meer dan tien honden op haar scooter om later te verkopen op de markt. © Humane Society International

Een undercover onderzoeker van de organisatie Humane Society International bezocht een slachthuis in Yulin, twee dagen nadat de regering het festival had verboden. Peter Li deed zich voor als een vleeshandelaar. Hij zag er hoe honden en katten werden aangevoerd, in kooien gestopt en geslacht. Dat gebeurde in donkere slachthuizen waar de geur 'onuitstaanbaar' was.

Halsbanden van huisdieren
De dieren werden vervolgens op illegale markten verkocht. Hij vond er halsbanden, wat erop wijst dat het huisdieren betrof die ofwel gestolen of achtergelaten waren.

,,De massale slachting van honden gaat in Yulin gewoon door, hoezeer lokale autoriteiten ook de indruk willen wekken dat die praktijk opgedoekt is. Het stadsbestuur heeft verklaard dat het 'festival' niet doorgaat, maar dat is niets meer dan een kwestie van naamgeving. Feit is dat duizenden katten en honden zullen geslacht worden voor hun vlees, of het nu een festival wordt genoemd of niet", stelt Li in Daily Mail.

Averechts effect
Verwacht wordt dat actievoerders ook dit jaar naar Yulin zullen reizen om er te protesteren tegen de handel in vlees van katten en honden. Ironisch genoeg speelt dat in de kaart van de lokale bevolking. Het protest tegen het festival heeft de stad de voorbije jaren immers een toeristische impuls gegeven.

Dreigement
Volgens lokale media hebben de vleeshandelaren ermee gedreigd de dieren op de meest gruwelijke manieren af te maken indien de actievoerders de vrijheid van de dieren niet afkopen.

Humane Society International heeft een eigen petitie gelanceerd tegen wat ze 'het festival van de gruwel' noemen, en die kan je hier ondertekenen. De petitie van het Duo Duo Project kan je hier tekenen.