Volledig scherm
Wanneer ben je een Zeeuw? © PZC

Duizend reacties op discussie 'Zeeuw of geen Zeeuw?'

VLISSINGEN - De discussie wanneer je jezelf een Zeeuw mag noemen is losgebarsten op internet en sociale media. Honderden mensen reageerden op het artikel en de stelling 'Wanneer ben je een Zeeuw?'. En de meningen lopen uiteen.

Aanleiding was een verhaal over 'Zeeuwen' op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van het CDA. Twee kandidaten op de lijst zijn wel geboren in Zeeland, maar er niet meer woonachtig. Zijn het dan nog wel steeds Zeeuwen?

Op de stelling op PZC.nl reageert het merendeel (77 procent) van de 1000 mensen dat je pas een Zeeuw bent als je in Zeeland bent geboren. Ook Mirande Veldman vindt dat, zo schrijft ze op Facebook: "Als je in Zeeland geboren bent, ben je een echte Zeeuw natuurlijk."

Onzin, vindt Robbie Harinck: "Dus als een Afgaan hier geboren wordt en een maand later via Calais richting de UK gaat en daar blijft wonen, is hij een rasechte Zeeuw?"

Een eenduidige defintie blijkt dan ook onmogelijk te geven. Wat te denken van mensen die hier (kort) na hun geboorte zijn komen wonen? "Ik woon hier nu inmiddels 10 jaar", schrijft Anita Vloeimans. "Zeeland zit in mijn hart en is mijn thuis waar ik ook ga of sta. Ik voel me wel een echte Zeeuw en dat is wat voor mij telt!"

Antropoloog Herman Tak van het UCR sluit zich daarbij aan. "Waar je woont hoeft niet verbonden te zijn met of je jezelf ziet als Zeeuw", vertelde hij dinsdag tegen de PZC. Het gaat er volgens hem of je jezelf als zodanig ziet. Of zoals Ad Mijnsbergen vindt: "Un Zeeuw is Zeeuw en bluuft Zeeuw zo ist en nie anders."

Die reactie wordt misschien alleen nog overtroffen door Kees Wesdorp, die op Facebook schrijft: "Boeiend nieuws, pffff lekker belangrijk."