Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Drie verdachten schietpartij Axel langer vast

AXEL - Het voorarrest van de drie verdachten van de schietpartij in Axel is verlengd. De raadkamer van de Middelburgse rechtbank besliste dat één van hen, een 21-jarige Terneuzenaar, nog negentig dagen achter de tralies moet blijven zitten. Het voorarrest van de twee andere Terneuzenaren (18 en 21) is verlengd met dertig dagen.

De drie zitten vast vanwege de schietpartij in de nacht van 27 op 28 augustus waarbij een 28-jarige inwoner van Terneuzen gewond raakte. Het slachtoffer kon na behandeling in het ziekenhuis naar huis. Opvallend is dat hij eerder slachtoffer was van een schietpartij. Dat was in februari 2011 bij café de 2 Heeren aan het Arsenaalplein in Terneuzen.

Vete
De drie verdachten, opgepakt voor de Axelse schietpartij, behoren allen tot een van de twee Terneuzense kampen die volgens het Openbaar Ministerie al geruime tijd een onderlinge vete uitvechten. Ze komen ook alledrie voor in het OM-dossier over de schietpartij op 16 december 2014 in de Iepenlaan waarbij de Terneuzenaar Juney Constansia zwaar gewond raakte. De twee mannen die daarvoor eind 2014 en begin 2015 zijn opgepakt, zijn vorige week vrijgesproken.

Eén van de 'Axelse' verdachten heeft zelf ook enige tijd vastgezeten wegens mogelijke betrokkenheid bij die schietpartij in de Iepenlaan in Terneuzen. Zijn auto is kort voor en kort na de schietpartij gezien in de buurt waar die avond meerdere schoten werden afgevuurd op Constansia.

In de visie van het OM zou hij de schutters hebben afgezet. Uiteindelijk besliste het dat hij daarvoor niet wordt vervolgd omdat het niet kon bewijzen dat hij wist dat er die avond een gewelddadige afrekening met Constansia zou plaatsvinden.

In beperking
De drie verdachten van de Axelse schietpartij zitten nog steeds in beperking. Dat houdt in dat de verdachten alleen contact mogen hebben met hun raadsmannen. Contact met andere gedetineerden, familieleden en medeverdachten is verboden. Martine Pilaar van het OM geeft toe dat dat een zware maatregel is maar ook 'noodzakelijk omdat het onderzoek nog volop gaande is'.

Ze zegt ook dat de Axelse schietpartij door het OM als een 'losstaand incident' wordt gezien. Dat de verdachten ook voorkomen in het dossier over de schietpartij van 16 december 2014 heeft daar, aldus Pilaar, geen verandering in gebracht.