Volledig scherm
De medewerkers van Zorgstroom delen tijdens de warme dagen extra flesjes water uit aan de ouderen; ''Er wordt goed voor ons gezorgd'', vindt mevrouw Van Hal. © Lex de Meester

Dorst of niet: drinken moet u

VLISSINGEN - Of u nou dorst heeft of niet, water zult u drinken. Dat is het belangrijkste punt van de hitteprotocollen die dinsdag van kracht zijn gegaan in vrijwel alle zieken- en verzorgingshuizen.

''Ik zorg er altijd voor dat er een glaasje water naast mijn stoel staat”, vertelt de 95-jarige Corrie van Hal uit Vlissingen trots. Daarmee lijkt ze een voorbeeldige cliënt van Zorgstroom Walcheren te zijn. Toch moeten verzorgers tijdens deze warme dagen ook op haar extra goed letten.

''Ouderen vergeten vaak te drinken en kunnen met zulke hoge temperaturen sneller uitdrogen”, aldus verpleegkundige Yolanda van der Velde. Daarom delen zij en haar collega’s komende dagen flesjes water uit aan al hun cliënten. ''Die schenken we uit in een glas en vullen we meerdere keren per dag terug op. Hoeveel ze drinken rapporteren we, zodat we in de gaten kunnen houden of iedereen genoeg vocht binnen krijgt.”

Overlijden

Renate Bouwens, secretaresse van de locatiemanager van SVRZ Tholen, legt uit dat hitteprotocollen belangrijk zijn. „Onze cliënten voelen vaak niet dat ze door de warmte veel vocht verliezen en hebben soms zelfs geen dorst. Van uitdroging kunnen ze ziek worden en zelfs overlijden.”

Om dat tegen te gaan, trekken ze alles uit de kast. In de keukens van de SVRZ-zorghuizen worden deze week smoothies, ijsjes en milkshakes gemaakt, zodat het voor de cliënten aantrekkelijker wordt extra vocht naar binnen te werken. „En we maken wat meer bouillon klaar dan anders, omdat zout ervoor zorgt dat het lichaam vocht beter vasthoudt.”

Koelsystemen

Naast extra veel drinken en zout eten, vinden ze het bij Curamus ouderenzorg in Hulst ook belangrijk dat de temperatuur binnen aangenaam blijft. „’s Ochtends doen onze medewerkers de gordijnen dicht en de zonneschermen naar beneden, zodat het niet te veel opwarmt. En we hebben in alle ruimtes koelsystemen of airconditioning.”

De bejaarde Van Hal neemt een slok water. „Er wordt goed voor ons gezorgd”, zegt ze tevreden vanuit haar stoel in de zon.