Volledig scherm
© Thinkstock

Doorsneehuishouden rijkste in Zeeland

VLISSINGEN - Huishoudens zijn in de provincie Zeeland het rijkste van het land.

Zeeuwen hebben veel overwaarde op hun eigen woning en hebben het meeste geld op de bank staan, schrijft het ING Economisch Bureau. De ING heeft niet gekeken naar het gemiddelde, maar naar het doorsnee-vermogen (mediaan). Dit houdt in dat de helft van de huishoudens minder vermogen bezit en de helft meer.

Inclusief de eigen woning heeft een doorsneehuishouden in Zeeland een vermogen van 50.000 euro. Dat is liefst 14.000 euro meer dan het vermogen van de nummer twee: Noord-Brabant. Onderaan de lijst staan Groningen, Zuid-Holland en Flevoland. In die laatste provincie is het doorsnee-vermogen slechts 4.000 euro. Voor heel Nederland is het doorsnee-vermogen 19.100 euro.

Zeeuws-Vlaanderen is met 68.500 euro zelfs de economische regio met het hoogste doorsnee-vermogen in Nederland. Vergrijzing (ouderen hebben meer vermogen dan jongeren) en relatief veel huishoudens met een eigen woning zijn factoren die hieraan bijdragen. Bovendien gaan Zeeuwse jongeren eerder werken dan elders en kunnen ze dus vroeger beginnen te sparen.

Het vermogen van Zeeuwse huishoudens heeft het minst geleden onder de economische crisis. Dat komt vooral doordat de huizenprijzen in Zeeland minder hard daalden dan elders. ING ziet de toekomst van Zeeland zonnig in: "De provincie heeft gezien de historische voorsprong op andere regio's en het realtief klein aandeel huishoudens met een laag inkomen goede papieren om de toppositie op het vermogenslijstje te continueren."

Binnen Zeeland bestaan grote verschillen. Vlissingen zit met 8.700 euro als enige Zeeuwse gemeente onder het Nederlandse doorsneevermogen. Huishoudens in de gemeente Veere zijn verreweg het rijkst in Zeeland: 166.300 euro, gevolgd door Hulst (100.900 euro) en Sluis (100.200 euro).