Volledig scherm
Wie de VR-bril opzet, ervaart vrij realistisch hoe het is als je huis overstroomt en wat je in zo’n geval moet doen. © Marieke Mandemaker

Donkere golven slaan tegen het huis; met VR-bril van NuFormer wordt overstroming angstig realistisch

OUWERKERK - Het Watersnoodmuseum presenteert maandag een virtuele beleving, ontwikkeld door mediabedrijf Nuformer, van een met water vollopend huis.

De regen slaat tegen de ramen, de wind giert om het huis. RTL-nieuwslezer Pepijn Crone maant mensen binnen te blijven en een hoge plaats op te zoeken: het water stijgt angstig snel. Dan valt de televisie uit. Opeens gaat het allemaal heel snel. Water sijpelt onder de deur door. Naar boven, weg hier! Ik haast me de trap op en gris het aan de muur hangende noodpakket mee. Op de eerste verdieping lijkt het even veilig.

Zwart

Maar niets is minder waar. Na een paar seconden is de woonkamer veranderd in een kolkende watermassa. Verder! Oh ja. Het geldkistje, de trouwfoto! Met mijn dierbaarste bezittingen onder mijn arm stuif ik de zoldertrap op. Ik ben net iets sneller dan het stijgende water, maar het scheelt weinig. Ik besef dat ik niet binnen kan blijven, hier ben ik niet veilig. Buiten is het angstig zwart. Van het dorp is niets meer te zien. Hoge, donkere golven slaan tegen het huis.

Reddingboot

Dan zie ik licht. Het komt dichterbij. Hebben ze me gezien? De opluchting die ik voel als ik in de reddingsboot stap is onbeschrijfelijk. En dan is dit nog niet eens echt. Wanneer ik de virtual reality-bril in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk afzet en de controller waarmee ik door het virtuele huis vluchtte weer neerleg, moet ik even terugkomen op de gewone, droge wereld.

Realistisch

In het derde caisson van het Watersnoodmuseum is een ruimte ingericht als modern huis met een viertal zitplaatsen. Wie de VR-bril opzet, ervaart vrij realistisch hoe het is als je huis overstroomt en wat je in zo'n geval moet doen. Overigens is de ervaring geschikt voor alle bezoekers. Er zijn geen heftige beelden of confronterende geluiden. Het was ook niet de insteek om bezoekers de Watersnoodramp te laten (her)beleven, vertelt directeur Siemco Louwerse.

Auto

''Deze ervaring zorgt voor bewustwording. Een overstroming kan weer gebeuren. Het is noodzakelijk dat je in dat geval weet wat je moet doen. Bij Zeeuwen zit dat vaak wel in de genen, maar er zijn ook bezoekers die zeggen dat ze in zo'n geval de auto zouden pakken en zo snel mogelijk weg zouden rijden. Dat moet je dus juist niet doen. Je moet altijd naar het hoogste punt vluchten."

De afgelopen maanden ontwikkelden het museum en mediabedrijf NuFormer deze moderne toevoeging aan het Watersnoodmuseum. Maandag presenteren ze het resultaat op de slotdag van het Prinsjesfestival in Den Haag.

Volledig scherm
Bezoekers testen de virtual reality tour in het Watersnoodmuseum. © Marieke Mandemaker