Volledig scherm
© Thinkstock

Dong Energy legt eerste windpark voor Zeeuwse kust aan

DEN HAAG - Dong Energy gaat het eerste windpark voor de monding van de Westerschelde bouwen. Daarmee vist een consortium van Zeeuwse bedrijven achter het net. Dong bouwt het voor 2,7 miljard euro minder subsidie dan gedacht. Daarmee wordt het het goedkoopste windpark ter wereld, aldus het ministerie van Economische Zaken. In totaal hebben 38 bedrijven een bod gedaan om het windpark te mogen bouwen.

Het gaat om het eerste van twee grote windparken dat voor de monding van de Westerschelde komen te liggen, ruim 22 kilometer voor de kust. Het park gaat een miljoen huishoudens van elektriciteit voorzien. Het park is naar verwachting medio 2020 gereed.

Dat Dong Energy het park mag bouwen is een tegenslag voor het Zeeuws consortium van bedrijven dat ook een bod heeft uitgebracht.

Teleurstelling

In het consortium zitten ZMf, Zeeland Seaports, Delta, Verbrugge, Heerema en Zeeuwind. "Het is een grote teleurstelling", reageert woordvoerder Tjeu van Mierlo. "We hadden de indruk dat we een concurrerend bod hadden neergelegd. Maar de concurrentie was moordend."

De Zeeuwse bedrijven beraden zich nog of ze op het tweede windpark - dat ernaast komt - gaan bieden.

Lage prijs

De moordende concurrentie heeft volgens het ministerie van Economische Zaken geleid tot een lage prijs. Het Deense Dong Energy bracht het laagste bod uit met gemiddeld 7,27 cent per kilowattuur, exclusief aansluitingskosten voor TenneT van 1,4 cent per kilowattuur. Dit is 5,1 cent subsidie minder dan van te voren begroot. Over een subsidieperiode van 15 jaar levert dit een kostenbesparing op van 2,7 miljard euro. Tot nu toe was het laagste bedrag voor de aanleg van windmolens op zee ter wereld 10,3 cent per kilowattuur voor een windpark voor de kust van Denemarken, exclusief de kosten voor netaansluiting. Bovendien zal het park 22,5 procent meer elektriciteit opwekken dan voorzien.

Grote doorbraak

"Het is wereldwijd nog niet eerder voorgekomen dat een windpark tegen zulke lage kosten kan worden gebouwd", stelt minister Henk Kamp van Economische Zaken. "Het Nederlandse systeem waarbij bedrijven met elkaar moeten concurreren en de overheid alle voorwaarden regelt om het park aan te kunnen leggen, blijkt zeer succesvol. Deze kostenreductie betekent een grote doorbraak in de transitie naar meer duurzame energie."

Na de aanleg van dit windpark, komt er nog een voor de Zeeuwse kust en twee voor de Noord- en Zuid-Hollandse kust. Deze vijf parken tezamen zullen in totaal 3500 megawatt aan energie leveren, genoeg voor ruim 5 miljoen huishoudens.

Naar verwachting zal medio augustus 2016 de tender voor het tweede windpark (kavel III en IV) Borssele worden geopend. Daarna is vanaf 2017 de ontwikkeling van windparken voor de Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse kust beoogd.