Volledig scherm
't Spiegeltheater in Middelburg. © Google Maps

Doek dreigt te vallen voor 't Spiegeltheater in Middelburg

MIDDELBURG - Het einde lijkt in zicht voor 't Spiegeltheater in Middelburg. Het horecagedeelte sluit al op 1 oktober.

Voor de activiteiten van Theatergroep Duinart wordt een ander onderkomen gezocht. In afwachting daarvan repeteert en speelt de groep nog in het huidige gebouw.

Het theater is onderdeel van Stichting Arduin, zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. De vorig jaar aangetreden bestuursvoorzitter Peter van Wijk is druk doende met een intensief driejarig traject om de organisatie zorginhoudelijk en financieel op orde te krijgen. In dat verband worden alle woon- en bedrijfslocaties (dagbesteding) onder de loep genomen.

't Spiegeltheater is een van de locaties waar wat mee moet gebeuren. Rond het theater wordt een nieuwe wijk gebouwd: Rittenburg. ,,We zijn met de gemeente Middelburg in gesprek om te kijken of we daar een aantal nieuwe zorglocaties kunnen bouwen, die volledig zijn geïntegreerd in de wijk", zegt Van Wijk.

Als dat doorgaat, verdwijnt zowel 't Spiegeltheater als het ernaast gelegen Congrescentrum van Arduin. Het theater, in 2002 geopend, is het onderkomen van Duinart, de theatergroep van mensen met een verstandelijk beperking. ,,De theaterfunctie wordt niet opgeheven", verzekert Van Wijk. ,,Duinart blijft gewoon bestaan, maar wel op een andere plek. We zoeken daarvoor aansluiting bij de bestaande theaters en theatergezelschappen in Middelburg of Vlissingen. Voorlopig blijft Duinart nog in het huidige pand oefenen."

Voor het grand café bij het theater is het direct einde verhaal. ,,De horeca is sterk verliesgevend. Dat kost ons heel veel geld", zegt Van Wijk. ,,Daarom gaan we daar op 1 oktober mee stoppen." De cliënten die er werken worden elders ondergebracht, met name bij Het Getij in de Oosterscheldestraat en de lunchroom die Arduin binnenkort opent in het verbouwde ziekenhuis in Vlissingen.