Volledig scherm
Sandra Roelofs bracht zaterdag zelf ook haar stem uit in Tbilisi in Georgië. © EPA

Dit zeggen de exit polls: Terneuzense Sandra Roelofs komt in parlement Georgië

TBILISI - Sandra Roelofs, de uit Terneuzen afkomstige echtgenote van de Georgische ex-president Michael Saakasjvili, is bij de verkiezingen van afgelopen weekeinde in het Georgische parlement gekozen.

Dat blijkt uit exit polls, waarin de Verenigde Nationale Beweging (UNM) van Saakasjvili als op een na grootste partij uit de bus zou komen. Volgend diezelfde exit polls heeft de regeringspartij Georgische Droom (GD) van premier Giorgi Kvirikasjvili de parlementsverkiezingen in Georgië gewonnen. Beide partijen sturen aan op toenadering tot de Europese Unie en de NAVO. De pro-Russische Alliantie van Patriotten zou volgens de verwachting de kiesdrempel van 5 procent halen.

Roelofs staat op de kandidatenlijst van de UNM. Haar echtgenoot, ex-president Saakasjvili, ontketende in 2003 de Rozenrevolutie, maar wordt sinds 2014 gezocht op verdenking van machtsmisbruik. De voormalige president verloor zijn Georgische nationaliteit en is sinds vorig jaar regiogouverneur in Oekraïne. Tijdens zijn presidentschap raakte Georgië in 2008 in een oorlog met Rusland verwikkeld, waarbij het land de controle over de regio's Zuid-Ossetië en Abchazië aan Moskou verloor.

Definitieve uitslag

Door het ingewikkelde kiessysteem in Georgië, waarbij over twee weken nog districtsverkiezingen volgen, is de definitieve uitslag waarschijnlijk pas rond eind oktober duidelijk. De GD eiste echter na het bekend worden van de exitpolls de overwinning al op: „Volgens onze informatie hebben we 58-59 procent van de stemmen”, aldus vicepremier Kaladze.