Volledig scherm
Een hoogaars in de Hofvijver... Het gaat er niet van komen.

Dit zal Den Haag niet zien

MIDDELBURG - Het zou een kleine week lang het meest zichtbare symbool van Zeeland zijn tijdens het Prinsjesfestival in Den Haag. Maar helaas, in de aanloop naar Prinsjesdag zal premier Mark Rutte vanuit zijn torentje geen hoogaars in de Hofvijver zien dobberen.

De provincie Zeeland is dit jaar aan de beurt om mede-organisator te zijn van het Prinsjesfestival dat op donderdag 15 september begint. Er komt een tijdelijke Zeeuwse ambassade in perscentrum Nieuwspoort.

Tijdens het festival zijn tal van presentaties van Zeeuwse projecten en culturele uitingen. Er zijn onder meer optredens, discussies, symposia en lobby-bijeenkomsten. Zeeuwse jongeren 'pimpen' de troonrede en kok Eric Van Bochove zorgt voor Zeeuwse menu's in restaurants om het Binnenhof. Maar niet alles wat op de Abdij in Middelburg bedacht is kan in Den Haag worden uitgevoerd. Zo is het plan om een hoogaars te water te laten in de Hofvijver noodgedwongen geschrapt.

Beveiliging

"Er wordt in die buurt aan de weg gewerkt waardoor het transport op praktische bezwaren stuit. Verder speelde de beveiliging van het schip, zo dicht tegen het Binnenhof aan, een rol bij het besluit het niet te doen", zeg Sebastian Groothuis, van de provincie Zeeland. Er wordt nog nagedacht over een alternatief Zeeuws symbool.

Lees het hele verhaal in de PZC.