Volledig scherm
Mr Baba, een soortgelijk schip zou in Terneuzen komen. © Guido van der Heijden

Dit 'Vliegende Hollander'-schip ligt binnenkort mogelijk in Terneuzen

VARNA (BUL) - Na 340 jaar over de wereldzeeën gezworven te hebben is de Vliegende Hollander weer terecht. Kapitein Willem van der Decken vond zijn schip terug op een onwaarschijnlijke plek. In het Bulgaarse Varna aan de kust van de Zwarte Zee.

De verwarring is begrijpelijk. Van een afstand lijkt de 'Mr Babá' op een echt schip. In werkelijkheid is het een restaurant in de vorm van een 15e eeuws galjoen. Een stalen constructie is de basis. Varen zal de Mr Babá nooit doen. Een tiental Zeeuws-Vlamingen uit verschillende disciplines zoals horeca, leisure, veiligheid, architectuur en ambtenarij, bezocht vorige week het schip om te onderzoeken of een dergelijk schip iets is voor Terneuzen.

Een bijna echte Vliegende Hollander in Terneuzen. Het is een droom van Henk Siersema, ambassadeur van het Portaal van Vlaanderen. Hij vindt dat Terneuzen veel meer moet doen met de wereldberoemde legende. "Toen ik in 2014 afscheid nam als raadslid in Terneuzen heb ik mezelf voorgenomen om het verhaal van de Vliegende Hollander in de stad meer gestalte te geven. Ik kreeg de tip dat er in Varna een schip lag dat misschien wel een mooie Vliegende Hollander zou zijn. We zijn gaan kijken en alles viel samen."

Als het aan Siersema zou liggen kunnen de Bulgaarse gebroeders Stefanov liever vandaag dan gisteren aan de slag met een tweede Mr Babá; een Vliegende Hollander. Zou een dergelijk schip in Terneuzen ook een restaurant moeten zijn of zijn er meer bestemmingen voor te verzinnen? Een trouwlocatie? Een plek om het verhaal van het wereldberoemde schip aan de toeristen te vertellen? En zouden er uitbaters voor te vinden zijn? En waar zou deze Vliegende Hollander moeten liggen?

Architect Nico Fierloos had zich op de laatste vraag gestort. Hij had vier verschillende locaties op het oog. Op het dak van de parkeergarage in de Oostkolk, In de Herengracht, op het parkeerterrein Axelsedam en bij de sluizen. "Het succes van zo'n schip hangt af van de locatie. De plek moet impact hebben, er moet een maritiem karakter zijn en het moet vanaf ver al zichtbaar zijn. Bij de nieuw te bouwen zeesluis, zie je het van alle kanten liggen", zo stelde hij.

Of Rijkswaterstaat een dergelijke publiekstrekker ziet zitten, moet nader onderzoek uitwijzen. De deskundigen gaan na het werkbezoek in Varna met hun bevindingen aan de slag en laten over twee weken aan Siersema weten hoe haalbaar zij het plan vinden.

Siersema zelf gaat op zoek naar financiers voor zijn idee. "Maar liefst zou ik willen dat het schip iets van de stad zelf zou worden; dat de Terneuzenaars zelf een aandeel nemen. Het ligt natuurlijk ook aan de locatie maar eind 2017 zou haalbaar moeten zijn."

Volledig scherm
Willy de Meijer als kapitein Willem van der Decken aan het roer van de Mr Baba in Varna © Guido van der Heijden