Volledig scherm
Maurice, Kyan en Marjan van Cappellen (vlnr) uit Capelle aan den IJssel genieten in een vakantiehuis van Thuredriht met volle teugen van een weekje zonder medisch gedoe. © Dirk-Jan Gjeltema

'Dit komt als geroepen': een weekje geen chemo, maar vakantie voor Kyan (9)

RENESSE - Het is maar een klein uurtje rijden van Capelle aan den IJssel naar Renesse, maar Maurice en Marjan van Cappellen hebben het gevoel 'aan de andere kant van de wereld te zijn'. Geen chemo, geen scans, geen doktersafspraken.

Met hun 9-jarige zieke zoon Kyan hangen ze een weekje de 'toerist' uit in een vakantiehuisje van Thuredriht, op een steenworp afstand van zee. Met een speciale strandrolstoel, bij de service van de Stichting Vakantiehuis Thuredriht inbegrepen, rolden ze hun zoon al een paar keer vanuit de fris ogende vakantiewoning het strand op.

Nadat in december bij Kyan een hersentumor werd ontdekt, kreeg hij een operatie, bestralingen en chemo's voor de kiezen. De afgelopen maanden waren een 'rollercoaster', zoals vader Maurice (kaalgeschoren koppie uit solidariteit met zijn zoon) het zegt. "Dit weekje komt als geroepen. We komen hier voor het eerst een beetje tot rust."

Vakantiehuizen

Kyan en zijn ouders zijn de eersten niet die die ervaring hebben. Sinds de stichting Thuredriht 25 jaar geleden de eerste van drie vakantiehuizen in Renesse opende, zijn er dik 8525 overnachtingen geweest. In de zomermaanden kunnen gezinnen met kankerpatiëntjes in de aangepaste woningen in Renesse terecht. In de 'stille' wintermaanden zorgen mensen met Multiple Sclerose (MS) voor een haast volcontinue bezetting.

Mi Mekaore

En dat voor iets dat in een paar maanden tijd geregeld werd. Het CJV Zierikzee had - bij het CJV-kamp aan de Rampweg in Renesse - grond én het plan om een huisje voor gehandicapten neer te zetten. De Lionsclub Dordrecht-Thuredriht zocht in diezelfde tijd een lapje grond bij zee voor een vakantiehuis voor zieke kinderen. En dan had je (inmiddels oud-)mosselvisser Bart Schot uit Zierikzee, bezield voorzitter van het CJV-kamp en nooit te beroerd om - als het even kan onder het genot van een pannetje mossels - mensen en ideeën bij elkaar te brengen. 'Mi Mekaore' heet het huis waar Kyan met zijn ouders een weekje verblijft. En dat zegt eigenlijk alles over de opzet van het spul. Want na het eerste vakantiehuis, een kwart eeuw geleden, werden er nog twee van zulke woningen (in 1993 en 2003) neergezet.

Pokémon

Ook zaterdag 1 oktober wordt in het CJV-Kamp aan de Rampweg het 25-jarig bestaan van de Stichting Vakantiehuis Thuredriht gevierd.

De familie Van Cappellen geniet met volle teugen van het weekje weg, al kunnen er maar kleine stapjes buiten de deur worden gezet. "We gaan zo even naar Slot Moermond, kijken of we daar Pokémon kunnen vangen. Maar dan is het weer genoeg."

Lees zaterdag het hele verhaal over Kyan en Thuredriht in de papieren of digitale PZC.