Volledig scherm
Medewerkers van discotheken Pinky’s, De Zoom en Club Four gaan op de foto met de cast van ‘Renesse’. © Lex de Meester

'Dit is ons dorp Renesse niet'

VLISSINGEN - 'Renesse, is dat niet dat hedonistische fuckbadplaatsje in Zeeland?' Zo, de film is nog maar net begonnen, en de toon is gezet door één van de hoofdrolspelers.

Vier jongens - Bas, Daniël, Thijs en Luca - vertrekken naar Zeeland om eindelijk eens een meisje te versieren. Ze belanden op een tienercamping vol torens van bierkratten en laveloze jongeren.

De film 'Renesse' gaat donderdag in première, maar werd zondag al vertoond in Cine City in Vlissingen. Die kans lieten zo'n 50 medewerkers van de discotheken De Zoom, Pinky's en Club Four niet aan zich voorbij gaan. Ze wilden wel eens zien hoe 'hun' dorp werd neergezet. Ze zagen een film vol clichébeelden: pubers die zich volgieten op straat, sekspartijen op het strand, beleefde Duitse toeristen en een vervelende campingbaas.

Gezellig

Sabina Schiettekatte (21) uit Renesse, medewerkster van De Zoom, is niet enthousiast over de film. "Het lijkt in de film net of jongeren alleen maar voor de seks naar Renesse komen", zegt ze. "En dat terwijl jongeren er ook gewoon voor een gezellige vakantie met vrienden naartoe gaan."

Trung, die werkt als DJ, vindt het beeld van de campings niet realistisch. "In de film zie je oudere jongens die de jongere gasten pesten, terwijl het op de campings in Renesse juist heel gemoedelijk is. Het is gezellig, mensen helpen elkaar en drinken samen een biertje. Ik snap wel dat zulke 'bad boys' de film spannender maken, maar ik ben trots op Renesse. En nu wordt mijn dorp in deze film voor iets anders gebruikt. Daarom heb ik er gemengde gevoelens over."

Genuanceerder

Maar het had veel erger kunnen zijn, zegt Jeroen Giele, bedrijfsleider van de discotheken. "Ik vind de film veel genuanceerder dan ik had gedacht. Ik was van tevoren echt bang dat Renesse negatief in beeld zou komen: drank, drugs, ellende, dat soort dingen. Maar zo extreem was het gelukkig niet. Ik denk niet dat dit gevolgen heeft."

Giele en zijn collega's vinden het jammer dat de film niet in Renesse is opgenomen. "Je ziet beelden van de Oosterscheldekering en de Delingsdijk, maar niet van Renesse. Deze film gaat over Renesse, maar het ís Renesse niet."