Volledig scherm
Gerrie Ruijs, regionaal commandant en directeur van de Veiligheidsregio Zeeland.

Directeur Veiligheidsregio op non-actief

MIDDELBURG - Directeur Gerrie Ruijs van de Veiligheidsregio Zeeland wordt voorlopig vervangen. Elie van Strien, voormalig commandant van de brandweer Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam, neemt haar functie waar. Een extern onderzoeksbureau gaat de gehele organisatie doorlichten.


Voorzitter Jan Lonink van de Veiligheidsregio maakte dat dinsdagavond bekend. Zijn eigen positie is niet aan de orde gesteld door het algemeen bestuur (de Zeeuwse burgemeesters), zei hij. Volgens dat bestuur is 'gelet op de onrust die is ontstaan in organisatie en maatschappij', Gerrie Ruijs niet de aangewezen persoon is om in deze turbulente tijd de organisatie te leiden’. Het heeft daarom unaniem besloten Elie van Strien aan te stellen als waarnemend algemeen directeur en regionaal commandant. „Hij heeft een staat van dienst waar niet veel op aan te merken is”, aldus Lonink. „Hij wordt vaak gevraagd om in het buitenland over de modernisering van de brandweer te vertellen.”

Verder gaat een onafhankelijk extern bureau ‘een diepgaand en zorgvuldig organisatieonderzoek uitvoeren’. „We willen graag alle feiten en omstandigheden boven water halen rondom meldingen van medewerkers, al dan niet klokkenluiders. Daarbij kijken we als het kan naar de cultuur, structuur, managementstijl, governance en misschien zelfs ook wel naar de financiering.” Het onderzoek moet zo snel als mogelijk klaar zijn. Lonink sluit overigens niet uit dat Ruijs terugkeert. „We hebben altijd het vertrouwen in haar uitgesproken. Dat doen we tot op de dag van vandaag. Hij ontkent dat het onderzoek bouwstenen moet aanleveren om het ontslag van Ruijs te rechtvaardigen. „Dat is uitdrukkelijk niet de bedoeling. We zoeken niet een stok om iemand weg te jagen. Integendeel.”

Volledig scherm
Veiligheidsregio Zeeland © Jeffrey Kutterink
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement