Volledig scherm
Directeur Nederland Jasper Vis van Dong Energy © Jos van Leeuwen

Directeur Dong Energy: Zeeland zal profiteren van bouw windpark Borssele

DEN HAAG - Zeeland zal garen spinnen bij het nieuwe windpark Borssele. Dat verwacht Jasper Vis, directeur Nederland van het Deense Dong Energy zegt hij in een interview met deze krant.

Dong is begonnen met de voorbereiding van de bouw van het 700 megawatt leverende windpark voor de Zeeuwse kust. Vanaf 2020 levert het jaarlijks stroom aan een miljoen huishoudens. Borssele is de eerste van de drie aangewezen Nederlandse windmolenlocaties die op de Noordzee worden gebouwd.

Dong gaat onder meer bepalen met welke bedrijven ze gaat samenwerken. Of daar Zeeuwse ondernemingen bij zitten, kan Vis nog niet zeggen. In algemene zin wil hij wel kwijt dat Dong 'bij alle windparken tot nu toe altijd met minimaal één Nederlands bedrijf heeft samengewerkt'.

Zekerheid

Ook wordt in de buurt van bijna elk park aan de kust een basis gebouwd van waaruit Dong opereert en onderhoud kan plegen. Of die in de haven van Vlissingen komt, kan Vis nog niet zeggen. Wel stelt hij vast dat het 'voor Borssele geen zin heeft om het beheer en onderhoud vanuit de Eemshaven te doen'. Dong-directeur Vis prijst de keuze van de Nederlandse overheid om de offshore-windindustrie aan te jagen. "Dat geeft zekerheid aan bedrijven die willen investeren in duurzame energieparken op zee."

Zaterdag in de PZC verschijnt een groot interview met Jasper Vis, directeur Nederland van Dong Energy.