Volledig scherm
De digitale kassa op Connexxion-bus. © Lex de Meester

Digitale kassa op Connexxion-bus zorgt voor gemak en veiligheid

MIDDELBURG - Het leven van buschauffeur Peter Martijn uit Middelburg zou er wel eens snel heel anders uit kunnen gaan zien.

Nu sleept hij nog elke dag met stapels kaartjes van bus naar bus. Maar als de proef met de Ticketbox succesvol is, vervangt de digitale kassa van Connexxion alle losse buskaartjes. Martijn rijdt zo'n drie weken met de Ticketbox rond op lijn 864, de zomerdienst op Walcheren. "Het werkt top", vertelt hij enthousiast vanachter het stuur. "Nu moet ik kaartjes afscheuren en afstempelen. Dat verdwijnt. Voortaan tik ik op het aanraakscherm in waar iemand naar toe moet, welke kaartjes die moet hebben en hoeveel. Het apparaat rekent uit hoeveel de reiziger moet betalen. En die rekent af met pinpas of creditcard. Dat kan zelfs draadloos. Pijlsnel."

Veiliger

Ook maakt de Ticketbox het werk van Martijn eenvoudiger en veiliger. "Ik hoef niet meer na te denken over hoeveel zones ik moet afstempelen. En het grootste voordeel: het geld gaat de bus uit. Het werk wordt daardoor een stuk veiliger."

Vervoersbedrijven hebben afgesproken dat vanaf 2018 niet meer met contact geld kan worden betaald in de bus. Connexxion denkt dat de Ticketbox zowel voor chauffeurs als reizigers een gemak is. Al blijft het goedkoper om met de OV-chipkaart in te checken, zegt Charles Tournoij van Connexxion in Middelburg. "Wagenverkoop is altijd duurder. Dat is nu ook al zo."

Proef

De proef duurt tot 4 september. Tournoij: "Dan is de zomerbus klaar en bekijken we of we de Ticketbox gaan invoeren."