Volledig scherm
Mila, in het dierenasiel in Vlissingen. © Dirk-Jan Gjeltema

Dieren uit het asiel in de schijnwerpers op dierendag (video)

VLISSINGEN - Nee: er is geen maximale verblijftijd in asiels. Nooit, nooit zullen ze om andere dan medische redenen een spuitje krijgen, benadrukken de Zeeuwse dierenasiels. Maar ondanks de goede zorgen is een verblijf in een asiel niet ideaal. 

Neem nu Julia, een zwervertje dat eind juni gevonden werd en angstvallig in de buurt van de kattenbak blijft. Want Julia heeft diarree van de stress. Om haar heen klinkt voortdurend geblaf en geblaf is gevaar, heeft het leven haar geleerd.

Hoewel de kittens het zieligst kunnen kijken, zijn het de oudjes die écht zielig zijn. Want daarvoor is - net als voor grote honden, schuwe en zwart-witte katten - niet zoveel animo. Uiteindelijk vindt ieder dier een baasje, zegt Leanne Braam van dierenasiel Schouwen-Duiveland.

Maar het duurt soms wel lang. Soms wel een jaar. Leanne Braam: "Het komt altijd goed. Heel af en toe verhuizen dieren die hier al heel lang zitten naar andere asiels. Maar dat komt zelden voor. Dieren gaan hier allemaal vrij snel door. We hebben trouwens ook konijnen, die zitten er meestal langer dan honden en katten."

Lekkers
De dieren krijgen bij alle asiels iets lekkers op dierendag, de sterfdag van Fransiscus van Assisi (beschermheilige van de dieren).

Maar wat ze het liefst willen: iemand die iedere dag dierendag met hen wil vieren. Overigens benadrukken alle medewerkers van de Zeeuwse asielen dat het niet de bedoeling is dat iedereen nu naar de asiels rent om een dier te redden. Medelijden is een slechte raadgever.

Iris Pleijte, dierenasiel Goes: "Uiteindelijk kunnen ze beter wat langer hier zitten, dan wanneer ze snel worden opgehaald, het niet matcht en ze worden teruggebracht naar het asiel."

Volledig scherm
Julia zit in het dierenasiel Zeeuws-Vlaanderen. © Camile Schelstraete