Volledig scherm
Frank Koppenol is mede-eigenaar van fietstassenproducent Clarijs in Serooskerke (Walcheren). © Lex de Meester

Die tassen zijn zo lekker praktisch

Zeeuwen zonder fietstassen? Die zijn moeilijk te vinden. Let maar eens op: bijna elke bagagedrager gaat gebukt onder kleurige, sportieve, vale of zwarte exemplaren.

De meeste Zeeuwen hebben dubbele fietstassen - want daar passen lekker veel boodschappen in - én opvallend vaak prijkt voorop een zwart merkje met de naam Clarijs.

Restjes

Bij Clarijs, gevestigd in Serooskerke (Walcheren), maken ze fietstassen sinds 1948. Het bedrijf begon zelfs al ruim twintig jaar eerder, zegt eigenaar Frank Koppenol. Hij runt de zaak samen met zijn vrouw Diana Clarijs, kleindochter van de oprichter. Het bedrijf begon als zadelmakerij. Later werd het een zeilmakerij. "Van de restjes zeil werden destijds fietstassen gemaakt." Clarijs maakt nog steeds zeilen aan de Herengracht in Middelburg, maar de fietstassen vormen inmiddels het hoofdproduct. Het bedrijf maakt er elk jaar zo'n zevenduizend.

De tassen zijn er in ontelbare soorten en maten. Je kunt via de website zelfs je eigen fietstas samenstellen. "We verkopen in twaalf landen: België, Engeland, Amerika, Finland, Zweden...", zegt Koppenol. Alle tassen worden met de hand gemaakt, voornamelijk in sociale werkplaatsen op verschillende plekken in Nederland. Ook in Serooskerke zitten medewerkers achter de naaimachine.

Lees meer in de PZC van donderdag 3 maart.

  1. Onbegrip over DWDD-betoog over ouderwets en te weinig divers Friends

    Onbegrip over DWDD-be­toog over ouderwets en te weinig divers Friends

    Komende week is het precies 25 jaar geleden dat de legendarische serie Friends begon; reden genoeg voor De Wereld Draait Door om aandacht te besteden aan de reeks. Adra Kaya van Yung DWDD ging langs bij mediawetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht en die stelde dat Friends in 2019 niet meer kan. Op sociale media heerst veel onbegrip over zijn betoog: ‘Heeft deze vent überhaupt ooit Friends gekeken?’