Volledig scherm
Jan Meijer © Marcelle Davidse

Die extra etappe is 'een gigantische eer'

BIEZELINGE - Jan Meijer (53) uit Biezelinge hoort bij een groep van honderd speciale Vierdaagsewandelaars. Hij is door de wandelbond geselecteerd om een extra ereronde van vijftig kilometer te lopen.

Meijer loopt de laatste etappe twee keer. "Een gigantische eer", vindt hij.

Als de meeste Vierdaagselopers hun blaren tellen en bijkomen van de derde etappe, start Meijer met zijn extra ronde. "We vertrekken donderdag om vijf uur, en zijn tussen twee en drie uur 's nachts terug. We lopen als groep en moeten gemiddeld 6,6 kilometer per uur afleggen." Een uur na de finish van de ereronde, begint de groep aan de 'gewone' laatste wandeldag.

Meijer is niet zomaar geselecteerd: hij is een supergetrainde langeafstandloper. Hij wandelt elke twee weken en maakt jaarlijks zo'n tien tochten van honderd kilometer of meer. "Van Amsterdam naar Leeuwarden, van Nijmegen naar Rotterdam, de Mergellandroute in Limburg. Tochten van veertig kilometer trekken me niet meer. Tijdens zo'n lange tocht ga je helemaal kapot: de adrenaline, de uitdaging, de prestatie. Daar doe ik het voor."

Toch is de ereronde tijdens de honderdste Vierdaagse een extra grote uitdaging. Meijer heeft er dan immers al drie wandeldagen van vijftig kilometer op zitten. "Dat doe je niet zomaar even." De wandelaars die de ereronde lopen, krijgen een extra beloning in de vorm van een diploma. "Maar dat vind ik niet zo belangrijk", zegt Meijer. "Het gaat erom dat ik mee mag doen."