Volledig scherm
PREMIUM
Zaterdag 29 oktober 1983: Het Malieveld stroomt vol. © Hollandse Hoogte / Bert Verhoeff

Deze mensen waren bij de grootste demonstratie ooit in Nederland

Vandaag is de Eerlijke Klimaatmars van Millieudefensie. In België gingen eerder al tienduizenden mensen de straten op. Zou het vandaag net zo verlopen als in 1983? Toen een half miljoen mensen afreisden naar Den Haag om te protesteren tegen de komst van 48 kruisraketten? Vier deelnemers van toen halen herinneringen op aan de grootste demonstratie ooit in Nederland gehouden.

‘De macht van het getal deed ertoe’

Rob Wissink (54), woont in Hengelo.

De actiedag van klimaatspijbelaars op 7 februari zorgde voor reuring aan onze ontbijttafel. ,,Ga jij nog demonstreren vandaag’’, vroeg mijn vrouw hoopvol aan jongste dochter. Ze is 17 en zit in 5-havo. In de toonzetting zat een lichte aansporing. ,,Ja, hup, de barricade op’’, stookte ik het vuurtje op. ,,Jullie gaan toch ook niet”, zei ze. Uitgeluld, wist ik. Voer met dochters geen discussies die beginnen met: ,,Toen ik jouw leeftijd had...’’

Toen ik iets ouder was dan zij, studeerde ik Nederlandse taal- en letterkunde in Groningen. Mijn leven draaide om mijn vriendin, lezen, hockeyen en lp’s draaien. Literatuur en popmuziek waren in een tijd zonder sociale media de bouwstenen waarmee je een persoonlijk profiel samenstelde, dat anderen in staat stelde jou in een hokje te plaatsen.

Ik spiegelde mij graag aan Stewart Copeland, de drummer van The Police, en etaleerde mezelf als alternatieve kakker. Ik droeg een collegesjaal, liep op klompen en had de schurft aan Mulisch, Ajax en Amerika. Ik was idealist noch oproerkraaier. Bij grote maatschappelijke vraagstukken zocht ik de nuance. Ik voelde mij thuis in de politiek correcte luwte, links van het midden. Vleugje Kok, snufje Van Mierlo. Boring, zou mijn dochter zeggen.

 1. 85 jaar Libelle is een ode aan de vriendin: ‘We zijn allemaal lekker gek’
  PREMIUM

  85 jaar Libelle is een ode aan de vriendin: ‘We zijn allemaal lekker gek’

  Het Almeerderstrand krioelt deze dagen van de vrouwen - en vliegen - tijdens de Libelle Zomerweek, dit jaar extra feestelijk omdat het blad 85 jaar bestaat. Duizenden moeders, dochters en vriendinnen geven gemiddeld tachtig tot negentig euro per dag uit aan allerhande snuisterijen zoals ontharingsrollers, slippers met glitters en massagekussens. Onder meer Luv’, Glennis Grace en Jody Bernal zorgen voor het muzikale vermaak. Vanwege het thema ‘Een feest voor vriendinnen’ vroegen we drie vriendinnenclubjes naar hun vriendschap.
 2. Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmingen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

  Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmin­gen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

  De Nepalese sherpa Kami Rita heeft deze week voor de 24ste keer in zijn leven de top van de Mount Everest bereikt. Bij terugkomst op het vliegveld van hoofdstad Kathmandu werd hij gisteren dan ook met muziek en vlaggen onthaald door familie, vrienden en fans. Het betekende in die zin - en voor zover dat mogelijk is - een feestelijk einde van een verder dodelijke week op de hoogste berg ter wereld.