Delta legt zich neer bij splitsing

MIDDELBURG - Het energiebedrijf Delta verzet zich niet meer tegen splitsing, maar werkt samen met de aandeelhouders - provincie en gemeenten - om die op tijd voor elkaar te krijgen.

Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Delta.

Dat zei gedeputeerde Carla Schönknecht vrijdag in een vergadering van de Statencommissie Bestuur. "De neuzen staan in dezelfde richting. We gaan uit van een gesplitst bedrijf in 2017. Het is beslist."

Hoewel de Eerste Kamer in december in december nog de Gas- en Elektriciteitswet tegenhield omdat een meerderheid het oneens is met de splitsing van de energiebedrijven Delta en Eneco in een energieproducent en een netwerkbedrijf, valt er toch niet aan te ontkomen. De splitsing is tien jaar geleden al geregeld in een aparte wet en toezichthouder Autoriteit Consument en Markt gaat die handhaven. Medio 2017 moet de splitsing een feit zijn.

Lening

De Staten bespraken vrijdag het toetsingskader voor de herstructurering van Delta. Daarbij is nu geen tijd meer te verliezen. Een meerderheid verkiest de herfinanciering van verschillende takken van Delta boven verkoop. Dat betekent dat op de gezonde onderdelen (het netwerk- en kabelbedrijf en waterbedrijf Evides waarvan Delta vijftig procent van de aandelen bezit) een lening kan worden afgesloten om de kwakkelende energieproductie een goede doorstart te laten maken. Gemeenten en provincie zouden dan borg moeten staan voor een bedrag van 200 miljoen euro. Volgens Schönknecht is dat de beste manier om voor de langere termijn zoveel mogelijk banen te behouden.