Volledig scherm

Delta kan verkoopt mogelijk al deze week groene stroom windpark Gemini

MIDDELBURG - Energiebedrijf Delta verwacht eind deze week de eerste groene stroom van Gemini, Nederlands grootste windpark op zee, af te nemen en te verkopen.

Het Gemini-park ligt ruim 40 kilometer boven Ameland. Vorige week werden de eerste van in totaal 150 turbines geplaatst. Volgens de planning komt de stroom die de eerste serie molens produceren eind deze week op het landelijk net. Gemini houdt wel een slag om de arm vanwege de weersomstandigheden.

Mijlpaal

Een mijlpaal voor Delta, dat een exclusief contract heeft om de stroom van het Gemini-windpark te verhandelen. "We worden in één klap de grootste aanbieder van groene stroom in Nederland", onderstreept een woordvoerder van Delta.

Gemini wordt een van de grootste windparken ter wereld en het grootste van Nederland. Het levert groene stroom voor 785.000 huishoudens ofwel 1,5 miljoen mensen. Het park is volgend jaar volledig operationeel. Gemini vermindert dan de CO2-uitstoot met 1,25 miljoen ton per jaar.

Krachten gebundeld

Vier bedrijven hebben hun krachten gebundeld om Gemini mogelijk te maken: Northland Power (belang van 60 procent), Siemens (20 procent), bagger- en offshorebedrijf Van Oord (10 procent) en het Alkmaarse nutsbedrijf HVC (10 procent). Het windpark kost 2,8 miljard euro.

Delta sloot in 2014 een contract met Northland Power. Het Zeeuwse energiebedrijf neemt de totale productie af, waarbij meteen 15 procent wordt doorverkocht aan HVC.