Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Delta in Middelburg.

Delta blijft bij beroep tegen ACM

MIDDELBURG - Het voelt wat ongemakkelijk. Aandeelhouders van Delta praten met vier ministeries over een oplossing voor de kerncentrale in Borssele.

Tegelijkertijd houdt Delta een beroep tegen het splitsingsbesluit en de splitsingsdatum van toezichthouder ACM in stand. Het lijkt op iemand om hulp vragen terwijl je hem het pistool op de borst zet.

Intrekken

Vertegenwoordigers van provincie en gemeenten vroegen gisteren in de aandeelhoudersvergadering of Delta het beroep niet kan intrekken. "Dat vergemakkelijkt mogelijk de gesprekken die we met de ministeries voeren", opperde de Borselse wethouder Ad Schenk.

Delta is dat vooralsnog niet van plan, liet voorzitter Cees Maas van de Raad van Commissarissen weten. Het bedrijf moet uiterlijk 30 juni 2017 zijn energie- en netwerkbedrijf hebben gesplitst. Dat is kort dag. Mocht de ontvlechting van het bedrijf zoveel vertraging oplopen dat de einddatum in gevaar komt, dan is het beter om juridisch nog iets in handen te hebben. Daarom laat Delta het beroep voorlopig intact.

Voor deze tactische keuze wil gedeputeerde Carla Schönknecht wel een juridische onderbouwing van de Raad van Bestuur ontvangen. Zij zit immers regelmatig in Den Haag om te praten over een oplossing voor de kerncentrale, die financieel een blok aan het been van de aandeelhouders wordt als Delta wordt opgedeeld. EPZ, de dochter van Delta die de kerncentrale exploiteert, kan immers niet zonder de ruggensteun van het moederbedrijf.

Buffer

Na splitsing, waartoe de aandeelhouders gisteren formeel beslisten, is een buffer voor EPZ nodig. Aandeelhouders zouden in dat scenario borg moeten staan voor een lening van 200 miljoen euro. Zeeland hoopt ook op een rijksbijdrage, maar tot nu toe is de boodschap van minister Henk Kamp van Economische Zaken glashelder: de kerncentrale is een zaak van de aandeelhouders. Die moeten het oplossen. De uitweg is verkoop van netwerkbedrijf Enduris, maar dat kost Zeeland waarschijnlijk 300 banen. Bovendien kunnen de aandeelhouders dan fluiten naar toekomstig dividend.