Volledig scherm
Het hoofdkantoor van energiebedrijf Delta in Middelburg. © PZC

Delta begint uitverkoop

VLISSINGEN - Delta wil onderdelen van het energiebedrijf verkopen. Het gaat om Zeelandnet en om de afdeling die energie aan consumenten verkoopt. Ook wordt een koper gezocht voor energiecentrales en de afdeling die energie verhandelt voor het bedrijfsleven.

Wat het betekent voor het personeel, is nog niet te overzien, zegt voorzitter Bram Nonnekes van de Centrale Ondernemingsraad. Onlangs maakte Delta bekend dat het over 2015 een verlies heeft geleden van bijna 111 miljoen euro. Ze kondigde daarom een reorganisatie aan waarbij 100 tot 200 banen worden geschrapt bij de energieproductietak. De gevolgen van een eventuele verkoop komen daar nog eens bovenop.

In het ergste geval kunnen er nog eens zo'n 500 banen verloren gaan, aldus Nonnekes. "Dat is afhankelijk van de aard van de koper. Gaat het om een concurrent die een onderdeel overneemt, dan kan het gevolg dramatisch zijn. Want zo'n koper heeft weinig belang om het bedrijf in Zeeland intact te houden. Maar is er een koper die de onderdelen en de werkgelegenheid in Zeeland respecteert, dan kunnen de gevolgen meevallen."

Zwaar weer

Delta zit zwaar in de problemen en is in zijn huidige vorm niet levensvatbaar. Er zijn twee oorzaken. Het energiebedrijf moet voor 1 juli 2017 splitsen en Delta draait zwaar verlies door de lage energieprijzen.

Er was een reddingsplan dat uitgaat van het herfinancieren van onderdelen. Dat betekent dat je een verliesgevende tak als het energieproductiebedrijf voldoende geld meegeeft om het enkele jaren uit te zingen. Zo koop je tijd, want analisten verwachten dat de energiemarkt in 2020 weer aantrekt. Dat scenario had de voorkeur van de aandeelhouders van Delta (provincie en gemeenten).

Onverantwoord

De directie van Delta komt nu tot de conclusie dat een herfinanciering te weinig geld oplevert. Ze kiest er daarom voor het bedrijf in onderdelen te verkopen. Delta streeft ernaar zoveel mogelijk bij één koper onder te brengen. Al onderzoekt Delta ook verkoop van aparte onderdelen. Voor EPZ zal vanwege het bijzondere karakter van de kerncentrale een aparte oplossing gevonden moeten worden. Hierbij speelt ook het Rijk een belangrijke rol.