Volledig scherm
© Thinkstock

Deel Zeeuwse melkkoeien komt nooit in de wei

VLISSINGEN - Een op de drie Zeeuwse veehouders houdt melkkoeien het hele jaar op stal.  

Alleen in de provincies Noord-Brabant en Flevoland gebeurt dat nog vaker, zo blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag naar buiten bracht. Het CBS constateert dat de veestapel groeit - tot 1,6 miljoen inmiddels - maar dat 'steeds minder koeien weten hoe gras onder hun hoeven aanvoelt'. Tien jaar geleden graasde nog 80 procent van de koeien een deel van het jaar in de wei.

Vorig jaar was dat gedaald tot 65 procent van het totaal aantal koeien. Gerekend naar bedrijven gaat het om 76 procent. Naarmate ondernemingen groter zijn, houden zij hun koeien vaker binnen.

Het CBS heeft voor het eerst ook gekeken naar de weidegang per provincie. In Zeeland laat 66 procent van de veehouders alle koeien in de wei, bij 6 procent gaat het om een deel van de veestapel en 28 procent laat de gang naar de wei achterwege.

In de meeste provincies sturen bedrijven hun koeien vaker naar buiten dan in Zeeland. Het meest gebeurt dat in Noord-Holland (92 procent), Zuid-Holland (91 procent) en Utrecht (86 procent), waar de bedrijven doorgaans klein zijn. Alleen Noord-Brabant (52 procent) en Flevoland (28 procent) doen het minder goed dan Zeeland.