Volledig scherm
© Erna Lammers

Deel platteland loopt leeg

VLISSINGEN - In grote delen van Zeeland zal de bevolking de komende vijftien jaar niet of nauwelijks verder groeien. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen zet de krimp zich door.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) presenteren maandag hun Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2016. Hierin schetsen zij hoe het aantal inwoners en huishoudens per regio zich de komende jaren zal ontwikkelen, gebaseerd op de jongste ontwikkelingen, gegevens en inzichten.

Vier grote steden

De prognose laat zien dat landelijk de vier grote steden de komende decennia stevig blijven doorgroeien, maar dat grote delen buiten de Randstad nauwelijks aan inwoners zullen winnen of zelfs gaan krimpen. De meeste kleinere gemeenten zien hun bevolking afnemen.

Dat is ook in Zeeland goed zichtbaar. Volgens het PBL en het CBS zullen in 2030 alleen de gemeenten Veere, Middelburg, Goes, Noord-Beveland en Reimerswaal zijn gegroeid. Opvallend genoeg wordt de sterkste toename (5 à 10 procent) voorspeld op Noord-Beveland.

Van Terneuzen, Kapelle en Tholen is de verwachting dat ze min of meer stabiel zullen blijven. Hulst, Vlissingen, Borsele, Schouwen-Duiveland en vooral Sluis moeten rekenen met krimp.

Aantal huishoudens

Het aantal huishoudens zal tot 2030 in vrijwel het hele land toenemen. In Zeeland geldt dat voor Veere, Middelburg, Tholen en de vijf Bevelandse gemeenten. In Terneuzen, Hulst en Schouwen-Duiveland blijft het aantal huishoudens min of meer stabiel. Sluis en Vlissingen behoren tot de weinige gemeenten in het land waar het aantal huishoudens krimpt.

Het PBL en het CBS signaleren verder dat de vergrijzing vooral in kleinere gemeenten sterk blijft toenemen. Zeeuws-Vlaanderen is en blijft de meest vergrijsde regio van het land. Nu al is 24 procent van de bevolking 65 jaar of ouder. In 2030 zal dat naar verwachting 29 procent zijn.