Volledig scherm
Annette van Ruitenburg en Tanja van den Berge presenteren hun kookboek. © Marieke Mandemaker

De smaak van Zeeland is uniek

Deze week wordt een boek vol Zeeuwse producenten en recepten gepresenteerd: Zilt zoet Zeeland.

In 2012 was Tanja van den Berge bij de opening van het kreeftenseizoen. Toen zag ze zilt Zeeland in vele varianten, in vele tinten, in allerlei smaken. Daar wil ik over schrijven, was haar overheersende gedachte. Deze week presenteert ze het resultaat van haar culinaire reis door het deltagebied: Zilt zoet Zeeland.

Hobby

Tanja van den Berge (1973) stamt uit Zierikzee. Ze woont inmiddels enkele jaren in het Noord-Hollandse Bergen. Na een studie rechten in Amsterdam vestigde ze zich als juridisch onderzoeker en geeft ze les aan de hogeschool in Leeuwarden. Daarnaast heeft ze een hobby, die alles met eten en koken te maken heeft. Ze schrijft over culinaire zaken voor een eigen weblog en voor tijdschriften. Die hobby heeft ze nu ook in een boek gevangen.

De nieuwe uitgave sluit aan bij eerdere succesboeken over de regionale keuken van Texel en de Wadden van schrijfster Annette van Ruitenburg en fotografe Ruth de Ruwe. Dat duo was ook voor Zeeland enthousiast te maken. Zo staan er nu drie namen op de cover van Zilt zoet Zeeland.

Thuiskoks

Tanja van den Berge heeft het leeuwendeel van de reportages en recepten voor haar rekening genomen. Vis, schelpdieren, vlees, fruit, drank - alles komt aan bod. De recepten zijn geschikt voor 'thuiskoks'. ,,Verbonden met de Zeeuwse grond, en die verbondenheid vertalen in smaken en gerechten, daar gaat het om'', zegt de schrijfster. ,,De smaak van Zeeland is uniek.''

Een tip voor wie kreeft wil bereiden: ,,Kreeften worden in zijn geheel en levend gekookt. Veel mensen zien hier tegenop en vinden het zielig. Zo zou een levende kreeft geluid maken als je hem in water stopt, dat is echter een fabel. Het geluid is afkomstig van de in de kreeft aanwezige lucht die bij verhitting in de vorm van stoom aan het pantser ontsnapt.'' Wie toch twijfelt, kan de kreeft een half uur in de vriezer leggen, dan is 'ie verdoofd.

Makreelbroodjes

Wat er in het boek zoal voorbijkomt: scheermessen van de plaat, tzaziki van verse Walcherse kaas, beschuitbollen met lamsragout, boterbabbelaars, makreelbroodjes met snel bladerdeeg, zilte aardappelsoep met lamsoor en ijskruid, tarte tatin van kweeperen, cheesecake van Zeeuwse speculaas met mispeljam.

Presentatie van Zilt zoet Zeeland: donderdag 23 juni van 19-21 uur in Boekhandel De Vries Zierikzee, zaterdag 25 juni om 14.00 in De Drvkkery Middelburg en zondag 26 juni tijdens Festival De Veste in Goes van 13.00 tot 15.30 uur.

Recept: Zeekat van de hete plaat 1 zeekat Olijfolie Verschillende groenten als lenteuitjes, courgetterepen, bleekselderij en venkelplakken ½ citroen, sap 2 knoflookteentjes, fijn gesneden ½ bosje peterselie 2 eetlepels chili-olie Zout en peper Maak de zeekat schoon . Verhit een grillplaat tot heet. Besprenkel de plaat met wat olijfolie. Bak eerst de groenten. Leg daarna de zeekat erbij op de plaat en grill maximaal 3 minuten per kant, strooi er knoflook en peper en zout overheen. Doe de groenten en zeekat in een schaal, giet er chili-olie over en strooi nog wat fijngehakte peterselie. Serveer als tapas met wat knapperig zelfgebakken brood met een beetje inktvisinkt bijvoorbeeld. Of als licht lunch- of dinergerecht.  

Volledig scherm