Volledig scherm
PREMIUM
Özcan Akyol. © Marco Okhuizen

De schreeu­wers van 4 mei: zo bont als dit jaar werd het niet eerder gemaakt.

ColumnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Elk jaar is het weer bal: een of ander onbeduidend actiegroepje roept in aanloop naar de Nationale Dodenherdenking dat het niet mee zal doen aan de stilte op 4 mei, omdat op dat moment meer mensen aandacht verdienen, en dus niet alleen de slachtoffers van de gruwelijke holocaust.

We hebben in het verleden gemerkt dat deze beroepsactivisten, altijd te porren voor een rel en niet gehinderd door fatsoen, totaal geen moeite hebben om tijdens hun ziekelijke geldingsdrang de nodige mensen te schofferen.

Maar zo bont als dit jaar werd het niet eerder gemaakt.

De actiegroep 'Geen 4 Mei Voor Mij' kondigde een paar dagen geleden op Facebook aan dat ze tijdens de minuut stilte een lawaaidemonstratie zou organiseren. Laat dat op u inwerken: terwijl de rest van Nederland alle Nederlandse oorlogsslachtoffers een eer wil bewijzen, zijn deze lieden van plan om de plechtigheden te verstoren door veel kabaal te maken. En waarom? Omdat ze de hele bedoening hypocriet vinden. De slachtoffers van de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië worden niet herdacht, en dat is genoeg reden om tot deze asociale oproep te komen.

Je zou ook kunnen denken: als de 'vergeten doden' niet genoeg geëerd worden, organiseer dan een speciaal herdenkingsmoment voor hen, bijvoorbeeld een week later, zodat we met zijn allen ook stil kunnen staan bij andere zwarte bladzijden in ons geschiedenis.

Maar zo werkt het niet. Dat is een veel te constructief scenario. De onruststokers laten zich leiden door vernietigingszucht en zijn altijd op zoek naar het conflict, want dat verkoopt nu eenmaal beter in de media. Dan wéét je dat je aandacht zal krijgen.

Niet toevallig bevindt het epicentrum van deze waanzin zich altijd in dezelfde hoofdstedelijke kringen. De initiatiefnemer van de lawaaidemonstratie is een bekende kraker, die wel vaker opduikt in het nieuws door tegen van alles en nog wat te zijn.

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen heeft gezegd dat hij verstoring van de dodenherdenking niet accepteert. Hij noemt het initiatief terecht: 'Onacceptabel en respectloos'.

Dan rest alleen nog de vraag: waarom krijgt iedere dorpsgek zoveel aandacht in de pers? De Nationale Dodenherdenking is een traditie die niet mag wijken. Dat vinden miljoenen Nederlanders. Maar zij worden niet gehoord. Wie hard schreeuwt, vindt vanzelf een podium.