Volledig scherm
Eric de Rijcke © Camile Schelstraete

'De Nijmeegse is net als carnaval'

OOSTBURG - Een echte carnavalganger, noemt Eric de Rijcke zichzelf. De 54-jarige Oostburger is dit en vorig jaar Prins Carnaval in Aardenburg.

 "De andere 24 jaar was ik nar." En nu de link met Nijmegen: dat is precies carnaval, maar dan anders. Duidelijke taal, maar zou Prins Bram Den Eersten van Uulegat het toch iets willen toelichten? "De saamhorigheid. Beide evenementen worden door het volk gedragen. Mensen nemen er een hele week vrij voor."

En net als bij carnaval, wordt iedereen er vrolijk, gezellig en hartelijk van. "Langs de kant wordt je van alles aangeboden. Als je geen slaapplaats hebt, krijg je binnen een halve dag een plek aangeboden. Weet ik zeker. De gastvrijheid is enorm."

Vorig jaar heeft De Rijcke via internet een slaapplaats bij mensen thuis gevonden. "Een belletje en het was geregeld. Ze doen álles voor je, je wordt als een koning behandeld", zegt de Zeeuws-Vlaamse Prins Carnaval. "Wat wil je eten?, vragen ze. Je hoeft maar met je vingers te knippen en het staat er."

En dan nu het lopen. "De eerste keer was de moeilijkste. Toen was het het grote onbekende." Nu weet hij: Elst is de helft. "Dan weet je wat er nog komt." De Rijcke zit dezer dagen met een schuin oog omhoog: wat doet het weer? "De voorspellingen zijn niet geweldig. Twee weken geleden was ik tot mijn onderbroek nat. Als het zoiets wordt, krijgen we een slijtageslag." Hij is goed voorbereid. "Dit jaar heb ik al zo'n 800, 900 kilometer gewandeld. De donderdag na carnaval begin ik. Eerst de alcohol eruit lopen." En dan, op naar de finish.