Volledig scherm
Jesse Meliefste © Jesse Meliefste

De Melkweg boven Westkapelle in al z'n pracht en praal

WESTKAPELLE - Enkele foto's van de lage vuurtoren van Westkapelle krijgen op Facebook en Instagram heel wat positieve reacties. Het zijn foto's die Jesse Meliefste (38) vorige week maakte tijdens een paar donkere nachten zodat de duizenden en duizenden sterren van de Melkweg goed zichtbaar zijn.

Meliefste hoopt dat hij in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw de kans kreeg een paar mooie foto's te maken van het markante punt bij het Noorderhoofd met op de achtergrond de enorme sterrennevel. "Want dan is er ook een meteorenzwerm te zien."

De inwoner van Westkapelle, geboren in Middelburg, fotografeert al sinds zijn twaalfde jaar, vertelt hij. ,,Ik had toen een Agfa pocket. Al vrij snel wilde ik meer. Ik kreeg van een kennis een oude Zenit E, m'n eerste spiegelreflexcamera. Een paar jaar later heb ik een Practica MTL3 gekocht. Toen ik vijftien was heb ik mijn eerste Nikon gekocht en intussen zijn er verschillende de revue gepasseerd."

Meteoren
Ik heb ook lang in de fotografie gewerkt, vervolgt hij. ,,Dat was als verkoper maar ook als reportage-fotograaf." Tegenwoordig werkt hij bij het Loodswezen en in zijn vrije tijd fotografeert hij nog steeds veel. Sinds enkele jaren is hij ook geïnteresseerd in de sterrenhemel en dan vooral de Melkweg in al zijn pracht en praal.

,,Toen ik nog in Middelburg woonde was die nooit te zien. Hier in Westkapelle, als de omstandigheden goed zijn, zo nu en dan. Vorig jaar las ik een artikel over het fotograferen van de Melkweg en de meteorenzwerm de Perseïden. Het afgelopen jaar heb ik een paar keer nachtopnamen gemaakt van de Melkweg, meteoren en de maan. Om de Melkweg te kunnen zien en te kunnen fotograferen moet het wel goed donker zijn. Lichtvervuiling en de maan zorgen er voor dat we weinig sterren kunnen zien."

Sterren
Vorige week waren de omstandigheden twee maal ideaal. ,,Helder, zonder wolken. De maan was om 23:20 uur onder, de temperatuur was aangenaam en er was weinig wind. Dat is wel zo lekker als je op de zeedijk staat." Hij heeft ook een paar appjes op zijn telefoon om dit soort foto's te plannen. Exsate Golden Hour, voor informatie over de zon en de maan. Planets, voor de plaats van de sterren en de Melkweg.

Om de bewuste foto's te kunnen maken, plaatste hij zijn toestel op een statief 'natuurlijk' en gebruikte hij een belichtingstijd van dertig seconden. ,,Twintig kan ook, maar bij dertig krijg je toch een iets mooier resultaat." De lange belichtingstijd zorgt er wel voor dat de sterren, als je heel goed kijkt, niet allemaal even scherp zijn. Want ondanks de gigantische afstand van Westkapelle tot de dichtstbijzijnde ster, is volgens de fotograaf toch te zien dat de sterren in die halve minuut bewegen.

Meliefste fotografeert vooral rondom zijn woonplaats en op Walcheren. ,,En tijdens de vakanties met het gezin in Europa." Samen met enkele regionale fotografie-enthousiastelingen gaat hij af en toe in de streek op foto-excursie of bezoeken ze een tentoonstelling. Op zijn verlanglijstje staat nog het fotograferen van het Noorderlicht. Of dat er ooit nog eens van komt, dat weet hij niet want daarvoor moet hij afreizen naar het noorden van Scandinavië. ,,En daar hebben we nog geen plannen voor."

Volledig scherm
De Melkweg boven Westkapelle. © Jesse Meliefste
Volledig scherm
De Melkweg boven Westkapelle. © Jesse Meliefste