Volledig scherm
De in 1990 geheel vernieuwde schaapskooi op De Noord, met rechts, als aanbouwtje, het oude verblijf van de herders. © Camile Schelstraete

De herder zat de hele zomer alleen in Saeftinghe

Bezoekers van Saeftinghe kunnen nu alleen in de omgeving van het bezoekerscentrum bij Emmadorp Het Verdronken Land een eindje instruinen. Maar vanaf zondag kunnen nieuwsgierigen ook onder leiding van een gids naar de schaapskooi op De Noord.

Oudere bewoners van het Land van Hulst kunnen zich de befaamde schaapherders van De Noord nog wel voor de geest halen. Amadee Scheers, Omèr van Stevendael en Guust Seghers met zijn vrouw Pelagie de Maayer; allen korte of langere tijd in dienst van schapenhoedersfamilie Cleiren, die in 1911 de stal op De Noord bouwde.

De mannen - en die ene vrouw - zaten hele zomers eenzaam op de uiterste noordoostpunt van Saeftinghe. Ze zagen de wereld via de naar Antwerpen en de Noordzee varende schepen aan zich voorbijtrekken, maar contact met mensen hadden ze maanden bijna niet. Guust en Pelagie hadden elkaar nog, maar Amadee en Omèr konden alleen tegen de schapen blaten.

Fantastische verhalen

Voor Amadee geen probleem, die was niet al te spraakzaam. Maar de uit Terhole afkomstige Omèr stond er om bekend dat hij een al dan niet toevallige passant - de leverancier van proviand of een voorbij peddelende kanovaarder -overlaadde met verhalen.

,,Als Omèr je in de smiezen had, was je voorlopig niet van hem af. Dan kreeg je de meest fantastische verhalen te horen", herinnert Marc Buise zich. Hulstenaar Buise is één van de Saeftinghegidsen van stichting Het Zeeuwse Landschap. Hij leidt komende zondag voor de eerste keer bezoekers vanaf het 'zomerverblijf' naar de 'enig overgebleven buitendijkse schaapskooi in West-Europa' op De Noord. Dat zomerhuis gebruikt Het Zeeuwse Landschap als uitvalsbasis voor werkzaamheden op het (noord)oostelijk deel van Saeftinghe. Vanaf het verblijf is het ruim een uur lopen, grotendeels over de Dam naar De Noord.

Lees het hele verhaal in de krant van vrijdag 22 juli.

Volledig scherm
De Herbert H. Dowbrug is alleen heel voorzichtig over te steken. Niet over het midden lopen, want dan val je in de geul. © Camile Schelstraete