Volledig scherm
Maarten en Monique Suijs bij het fietsvoetveer in Vlissingen. Ze zijn met hun hond op weg naar Duinkerken. © Theo Giele

De e-bike ontsluit Zeeland

BURGH-HAAMSTEDE - Fietsen tijdens de vakantie is populairder dan ooit. Maar dan wel comfortabel en elektrisch.

Het grijsgekuifde stel zet zonder aarzelen koers in de richting van de stormvloedkering. Windje tegen? Het kan hen niet deren op hun elektrische fietsen. En ze zijn niet de enige senioren die deze zonnige maandag een stevig rondje fietsen in Zeeland.

Fietsknooppuntenkaarten

De Oosterscheldekering is dankzij de e-bike een haast moeiteloos te nemen hindernis geworden. De altijd aanwezige wind is op een elektrisch rijwiel voor de ongeoefende fietser geen belemmering om een toertocht over Zeeuwse dijken en door polders te maken. Het gevolg is een forse toename van het aantal toeristen dat in Zeeland op de fiets stapt.

De fietsknooppuntenkaarten zijn de laatste jaren bestsellers bij de VVV Zeeland. Afgelopen jaar gingen 35.000 exemplaren over de toonbank. "Het is verreweg ons best verkopende product", zegt VVV-directeur Patrick Polie.

Je zou denken dat de opkomst van de elektrische fiets ook leidt tot meer fietsvakanties in en door Zeeland. "Daar is niets van te merken", zegt Polie. De fiets als vervoermiddel naar het vakantieadres is minder populair dan pakweg 25 jaar geleden.

Fietsvakantie

Mark Verton van Verton Bike Totaal in Burgh-Haamstede ziet ze ook wel eens langskomen in zijn zaak, vijftigplussers op fietsvakantie. "Maar de meeste mensen die een fietsvakantie ondernemen zijn jonge mensen."

Wie met een tentje op fietsvakantie gaat moet nogal wat meenemen en daarvoor is een elektrische fiets minder geschikt, aldus Verton. "Een gewone fiets heeft nu eenmaal meer bevestigingsmogelijkheden waardoor je veel meer kan meenemen." Bovendien raakt door het extra gewicht dat wordt meegezeuld de accu eerder leeg.

Bagageservice

Gespecialiseerde websites als 'dutchbiketours' en 'fital' bieden comfortabele fietsvakanties. Mensen kunnen van plaats naar plaats peddelen en hun bagage wordt naar het hotel gebracht.

In Zeeland is in het verleden wel eens gepoogd om zo'n bagageservice op te zetten, maar dat werd dan weer geen succes, aldus Polie.

Lees meer in de PZC van dinsdag 19 juli of op Blendle.