Volledig scherm
Shakira en Dimitri uit Middelburg doen mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. © Dirk-Jan Gjeltema

De dag voor de start: 'wat een feest hier!'

NIJMEGEN - "Wat een feest is het hier!" Eric de Rijcke uit Oostburg staat maandagmiddag op het Koningsplein.

Op de dag voor de start genieten de wandelaars van de gezelligheid in de stad. "Geweldig! Wat een verbroedering. Iedereen kletst met elkaar." Toch proost De Rijcke met een dubbel gevoel: zijn loopmaatje moest op het laatste moment afzeggen vanwege een longontsteking. "Daar heb ik even om moeten huilen. Ik vind het zo triest voor hem dat hij dit allemaal moet missen."

Kippenvel

Jan Meijer uit Biezelinge beleeft een dag vol plechtigheden. Hij hoort bij een groep van honderd wandelaars die deze week een extra etappe lopen: elke dag loopt een groep van 25 wandelaars een ereronde. Deze rondes worden gehouden, omdat het de honderdste editie van de Vierdaagse is. "We hadden een heel schema vandaag. Alle honderd wandelaars werden op een podium voorgesteld. Dat is helemaal niks voor mij, want ik sta niet graag in de belangstelling. Na de voorstelronde hebben we de eerste groep uitgezwaaid. We maakten een erehaag en iedereen klapte. Echt kippenvel."

Shakira (14) en Dimitri (13) van Leeuwen uit Middelburg hebben zich met de andere leden van wandelvereniging 't Zand geïnstalleerd op een boerderij vlak buiten Nijmegen. "Het is heel gezellig", vertelt Shakira. "Iedereen zit buiten. Mensen lezen een boek of kletsen met elkaar. Straks gaan we samen eten: soep met brood."

Zoutgehalte

De Zeeuwse wandelaars bereiden zich voor op een warme eerste wandeldag. "Ik neem een klein handdoekje mee. Dat doop ik dan telkens in een emmer water. Zo houd ik mijn hoofd en nek koel", zegt de 81-jarige Maarten Dijkman uit Burgh-Haamstede. "Gelukkig kun je overal langs de route wel water. vinden."

Shakira en Dimitri nemen allebei een extra flesje sportdrank mee. "En een zak chips, want dat is goed voor je zoutgehalte", weet Shakira.

Kilometers maken

Eric de Rijcke en Jan Meijer hebben dezelfde tactiek: zo snel mogelijk zo veel mogelijk kilometers maken, om de warmte voor te zijn. Meijer: "Voor negen uur wil ik 35 kilometer afgelegd hebben."