Volledig scherm
Zomerschool: "Liever nu twee weken naar school, dan een heel jaar overdoen" © Lex de Meester

Dankzij de zomerschool toch naar de volgende klas

VLISSINGEN - Leerlingen van het Scheldemond College in Vlissingen spijkeren hun kennis gedurende twee weken bij.

Zo voorkomen ze dat ze een heel jaar over moeten doen. Terwijl hun klasgenoten al vakantie vieren, zitten twaalf leerlingen van het Scheldemond College in Vlissingen de komende twee weken met hun neus in de boeken. Balen? Ja, dat wel, geeft vwo'er Bodhi Mulder (15) uit Nieuw- en Sint-Joosland toe. "Maar liever nu twee weken naar school, dan een heel jaar overdoen."

Stoomcursus

Het Scheldemond College geeft zittenblijvers met de zomerschool de kans alsnog over te gaan. De Vlissingse school doet voor het eerst mee aan dit project, dat gesubsidieerd wordt door de overheid. Ruim dertienduizend scholieren volgen landelijk de stoomcursus, gericht op de onderdelen die ze niet onder de knie hebben. Paul Shelton, docent Engels, heeft - in overleg met de tieners zelf - voor elke leerling een programma samengesteld. Levy werkt aan de onregelmatige werkwoorden. Bodhi werkt aan de grammatica, en Sharon oefent op Engelse termen. Aan het eind van de twee weken doen de leerlingen een toets. Halen ze een voldoende, dan mogen ze door naar het volgende jaar.

De cursus is effectief, blijkt uit onderzoek: 83 procent van de leerlingen die in 2015 meededen kon na de zomerschool alsnog over naar het volgende schooljaar. Ook op de lange termijn heeft de zomerschool effect. Van de leerlingen die in 2014 deelnamen, is 68 procent in 2015 weer over gegaan of geslaagd voor het eindexamen. Ook na twee jaar blijkt bijna tachtig procent van de leerlingen het goed te doen.

Klein deel

Niet iedereen kan deelnemen. "Het hele team moet ervan overtuigd zijn dat de leerling in staat is de tekortkomingen in twee weken te repareren", zegt coördinator Hans Schalkwijk van het Scheldemond College. "Het zijn leerlingen die 85 procent van de stof beheersen. Het is zonde als ze vanwege een klein deel een heel jaar opnieuw moeten doen."