Volledig scherm
Damherten. © Melita Lanting

Damherten mogen worden afgeschoten

MIDDELBURG - Het lot van de damherten in de Kop van Schouwen en de Manteling op Walcheren is bezegeld.

De rechtbank in Middelburg vindt dat de provincie terecht een ontheffing heeft verleend voor het afschieten van een deel van de populatie. Het verzoek van de Faunabescherming om daar een stokje voor te steken, heeft de rechter afgewezen.

De Faunabeheereenheid Zeeland acht ingrijpen in de gebieden dringend noodzakelijk, om te voorkomen dat het aantal damherten de komende jaren verveelvoudigt. Door zo snel mogelijk te beginnen met het afschieten van een deel van de dieren, kan de aanwas nog in de hand worden gehouden.

Intensieve begrazing

De provincie heeft er onder meer op gewezen dat het welzijn van de dieren momenteel in het geding is. Dat heeft de Faunabescherming bestreden. Zij krijgt daarin gelijk van de rechter, die stelt dat de provincie 'wederom niet aannemelijk heeft gemaakt dat er daadwerkelijke problemen zijn met het welzijn van de populaties damherten'.

Toch gaat de rechtbank akkoord met het afschieten de dieren, omdat dat beter is voor het beheer van het gebied. Te veel damherten zorgt voor te intensieve begrazing. Dat kan leiden tot verarming van flora en fauna. Dat geldt vooral voor de grijze duinen.

Eerder deze maand kwam de rechtbank in Haarlem tot een vergelijkbaar oordeel rondom damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.