Volledig scherm
Vluchtelingen bij aankomst in Nederland. © Dirk-Jan Gjeltema

Dahlia mengt zich in inburgering en taalles vluchtelingen in Zierikzee

ZIERIKZEE - De particuliere instelling Dahlia Burgerschap mengt zich in de inburgeringcursussen en Nederlandse taalles aan vluchtelingen en statushouders op Schouwen-Duiveland. Nu ligt dat primaat hier nog bij het Zeeuwse onderwijsinstituut Scalda. Dahlia huurt vanaf 1 november drie dagen per week een lokaal in De Driehoek in Zierikzee.

Daar wordt begonnen met zestien tot twintig cursisten, vertelt directeur Salim Bakbachi.

"Ons doel is snel door te groeien en dan een eigen pand te bemachtigen. We doen meer dan alleen maar lesgeven", schetst Bakbachi waarin Dahlia zich onderscheidt van Scalda. Inburgering gaat verder dan opdrachten uit een boek, benadrukt hij. "Wij luisteren naar de cursisten, wat ze zelf willen.

Voorzitter Hendrik-Jan van Arenthals van het Scalda College van Bestuur wordt niet zenuwachtig van de kaper op de kust. "Het is een vrije markt. De taalles en het inburgeringschap is bij ons ingebed in het beroepsonderwijs. Dat is zeker een meerwaarde." Scalda-docenten voor wie door de concurrentie geen werk meer zou zijn, kunnen volgens Van Artenthals makkelijk elders in Zeeland aan de slag.

Meer over de opzet en visie van Dahlia donderdag in de PZC.