Volledig scherm
Ezra Mieras, Julia Biesen en Mika de Kam (vlnr) zorgen ervoor dat hun scooter goed is beveiligd. © Lex de Meester

Da's pech, scooter weg

Er worden regelmatig brom- en snorfietsen gestolen op Walcheren. Volgens de politie maken eigenaren het de dieven soms wel erg makkelijk.

Toen er bij een aangifte weer iemand zei dat zijn scooter uit de voortuin was gestolen, vond agent Maarten van Bloois het tijd om de Walchenaren nog eens een spiegel voor te houden. "Het hele jaar door worden regelmatig brom- en snorfietsen gestolen", zegt de agent. "Achteraf blijkt vaak dat ze relatief makkelijk mee te nemen waren."

Met een bericht op de Facebookpagina 'Politieteam Walcheren' hoopt hij duidelijk te maken dat mensen het dieven zelf al een stuk moeilijker kunnen maken. "Een scooter moet je niet aan straat of in de voortuin parkeren en hem alleen op het stuurslot zetten. Zet hem in de schuur, of bevestig hem met een hangslot aan een paal. Anders is een beetje handige dief er zo mee weg", luidt zijn advies. "Wees niet te laks."

Mika de Kam (17) uit Dishoek heeft zijn scooter goed verzekerd en gebruikt naast het stuurslot een extra kettingslot. „Ze zeggen dat je een stuurslot met een goeie schop al kunt ontgrendelen. Dus dat is niet veilig genoeg.”

De splinternieuwe Vespa van Julia Biesen (16) uit Middelburg gaat ook alleen op het gewone stuurslot, ze heeft nog een extra stuurslot en doet ook een kettingslot aan haar achterwiel. „Ik weet dat hier veel scooters worden gestolen. Volgens mij zijn vooral de Vespa’s erg geliefd”, vertelt ze. „Eerst gebruikte ik mijn kettingslot niet, uit gemakzucht. Door het Facebookbericht van de politie, ben ik het weer gaan doen.”

Ezra Mieras (17) uit Vlissingen let niet echt op waar hij zijn scooter parkeert. „Het liefst parkeer ik mijn scooter zo dichtbij mogelijk. Dan hoef ik minder ver te lopen”, zegt hij. Dat er zoveel scooters worden gestolen, wist de student niet. „Het bericht van de politie heb ik niet gezien. Ik dacht eigenlijk dat het wel meeviel.”

Lees het hele verhaal in de krant van vrijdag.