Volledig scherm

'Criminele familieleden' moeten in de cel blijven

MIDDELBURG - Officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk wil niet dat Walcheren opnieuw te maken krijgt met een inbraakgolf.

Daarom verzette hij zich maandag tegen een verzoek van de raadslieden om het voorarrest van drie familieleden uit Vlissingen en Oost-Souburg per direct op te heffen. Het trio wordt verdacht van een groot aantal inbraken in vooral Middelburg en Vlissingen. Na hun aanhouding, december 2015, zei de politie dat de twee Roemeense broers en hun neef verantwoordelijk zijn voor zo'n tachtig inbraken. Advocaat Martijn van der Want, die een van hen bijstaat, snapt niet waar dat aantal op gebaseerd is. Hij stelde dat uit zijn dossier blijkt dat zijn cliënt in verband wordt gebracht met acht inbraken. "Waarvan er twee niet zijn te bewijzen."

Ook Claudine Kouijzer zei dat volgens haar dossier haar cliënt maar aan twaalf inbraken kan worden gelinkt. Volgens de beide advocaten willen hun cliënten werken en voor hun familieleden zorgen. Want door de verdrinkingsdood van een broer van hen, hij werd enkele maanden geleden dood gevonden in een vijver in Vlissingen, 'is die ondersteuning hard nodig'.

Suijkerbuijk voerde aan dat het Openbaar Ministerie vermoedt heeft dat het trio betrokken was bij zo'n zestig inbraken. ,,Die tachtig laat ik voor rekening van de politie."

Beroep

Maar hij stelde ook dat de drie hun beroep hebben gemaakt van inbreken. "Ze zijn naar Nederland gekomen met maar één doel, stelen en inbreken." Van der Want vond dat 'lariekoek' en wees erop dat hun moeder hier woont en dat hun kinderen hier naar school gaan. Ook bracht hij in herinnering dat ze nooit geweld hebben gebruikt. Suijkerbuijk: "Uit afgeluisterde gesprekken blijkt dat ze een slachtoffer van diefstal, als hij thuis zou zijn en zich zou verzetten, in elkaar zouden geslagen."

De rechtbank volgde de officier en bepaalde dat de drie in voorarrest blijven.

Het is nog niet bekend wanneer de drie daadwerkelijk worden berecht.