Volledig scherm
© Thinkstock

Crimineel laat auto steeds vaker staan

VLISSINGEN - Auto's en andere voertuigen vormen een steeds minder aantrekkelijk doelwit voor dieven. Het aantal diefstallen nam in de regio Zeeland/West-Brabant in de eerste zes maanden van dit jaar met 23 procent af. Dat is de hoogste daling van alle politieregio's. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit maandag heeft gepubliceerd.

Landelijk werden in het eerste half jaar van 2016 4776 personenauto's gestolen. Vorig jaar waren dat in dezelfde periode 5180. Dat betekent een afname van zeven procent.

De afgelopen twintig jaar is het aantal voertuigdiefstallen met zestig procent gedaald. De aanhoudende daling komt onder meer doordat fabrikanten auto's steeds beter beveiligen. Vooral onder jonge wagens neemt het aantal diefstallen daardoor aanzienlijk af. Verder wisselen landen steeds meer gegevens uit, waardoor het voor dieven lastiger wordt een gestolen voertuig elders opnieuw te registreren.

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit heeft geen specifiek Zeeuwse cijfers, maar wel van de diverse postcodegebieden. Daaruit valt op te maken dat de afgelopen zes maanden in Zeeland (exclusief Tholen) minder motorrijtuigen zijn gestolen: 111 tegenover 168 vorig jaar in dezelfde periode.

De daling doet zich vooral voor bij brom- en snorfietsen. In de eerste helft van 2015 werd er 122 keer aangifte gedaan van diefstal; dit jaar tot nu toe 71 keer. Verreweg de meeste brom- en snorfietsen verdwenen op Schouwen-Duiveland/Walcheren: 55.

Het aantal gestolen personenauto's in Zeeland, met uitzondering van Tholen, bedroeg de afgelopen zes maanden 22. In de eerste helft van zowel 2014 als 2015 waren dat er 27. Op de Bevelanden steeg het aantal gestolen wagens van vier naar zes. Elders was er een daling: van elf naar negen op Schouwen-Duiveland/Walcheren en van twaalf naar zeven in Zeeuws-Vlaanderen.