Volledig scherm
Cowboy Peter de Jonge © Camile Schelstraete

‘Cowboy from Clinge’ schiet naar winst

CLINGE - Peter de Jonge (48), alias Bullwhip, een bijnaam die hij kreeg van zijn schietmaten, is derde geworden bij het wereldkampioenschap Cowboy Action Shooting in New Mexico in Amerika.

Hij is de enoge Zeeuw die deze bijzondere schietsport beoefent. Het was zijn eerste keer in Amerika en hij mocht meteen de derde prijs in ontvangst nemen; een beeldje en een buckle, een riemgesp. De Jonge: ,,Maar de ervaring, de sfeer, het meedoen, daar was het uiteindelijk allemaal om begonnen.”

Cowboy Action Shooting is een schietsport die in Nederland weliswaar nog vrij onbekend is, maar snel aan terrein wint. Er wordt geschoten met vuurwapens die typisch zijn voor de periode waarin het oude "wilde" westen werd bedwongen: single-action revolvers, een repeteer geweer en oude jachtgeweren. De hele wedstrijd verloopt in de kenmerkende stijl van het Oude Westen, inclusief de kledij.

De schutters moeten uiteindelijk hun schietvaardigheid bewijzen door meerdere doelen te raken. Wie uiteindelijk de snelste tijd neerzet, wint. De Jonge miste slechts vier keer en schoot bijvoorbeeld 24 rondes binnen de negentien seconden. Dat is snel. De Jonge: ,,Tja, daarom ben ik ook derde geworden in de categorie ‘twee revolvers en zwartkruit’.”

Peter ‘Bullwhip’ de Jonge werd in de negentiger jaren lid van Schietvereniging De Schutterij in Clinge. Na 12 jaar stapte hij over naar een vereniging in Bergen op Zoom. Vervolgens specialiseerde hij zich in het Cowboy Action Shooting.

Echtgenote Jolanda zal zich wel veilig voelen, met zo’n stoere cowboy naast zich die zo goed is met vuurwapens. ,,Ha! Maar ik schiet zelf ook!”
Half oktober doet De Jonge mee aan het Nederlands Kampioenschap Cowboy Action Shooting in het Limburgse Stein. ,, En volgend jaar wil ik uitkomen op het EK in het Franse Uzes.” De Jonge heeft er zin in, de cowboy from Clinge heeft immers een reputatie hoog te houden.