Volledig scherm
Opslag van radio-actief materiaal bij het Covra. © archieffoto Willem Mieras

Covra: Petten moet financieel probleem rond transport kernafval zelf oplossen

BORSSELE - Opslagbedrijf voor nucleair afval Covra voelt zich niet geroepen NRG in Petten en zijn moederbedrijf ECN uit de brand te helpen.

In Petten staan 1600 vaten nucleair afval die naar de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (Covra) in Borssele moeten worden vervoerd. Dat kost 100 miljoen euro. De eigenaar van het afval, nucleair bedrijf NRG, heeft dat geld niet.

Verschillende rollen

"We hebben een goede zakelijke relatie met NRG, maar onze rollen zijn verschillend", zegt Covra-directeur Jan Boelen. "NRG in Petten doet proeven met nucleair materiaal en produceert medische isotopen. Dat doet het bedrijf voor eigen rekening en risico. Het zal net als wij aan zijn wettelijke verplichtingen moeten voldoen. Er is één duidelijke regel: de vervuiler betaalt! Dat is in dit geval NRG. Wij gaan dus niet financieel bijspringen of transport voorfinancieren. Los van dat principe hebben we daar het geld niet voor."

Bij de Covra wordt nucleair afval uit Nederland honderd jaar lang bovengronds opgeslagen. Er ligt afval uit Petten, van Urenco in Almelo en van de kerncentrale in Borssele. Dat wordt na inlevering eigendom van Covra.

Eigen broek ophouden

De Covra moet als NV haar eigen broek ophouden. Het functioneert als een normaal afvalinzamelbedrijf, zij het met speciale rol die is verankerd in de Kernenergiewet en het Nationaal Programma Radioactief Afval.

Boelen wijst op de drie taken die de Covra heeft: het organiseren van nucleaire transporten van de producent naar Borssele, de tijdelijke opslag van nucleair afval en de eindberging in het jaar 2130