Volledig scherm
In de penitentiaire inrichting De Schie gaat van alles rond: bijvoorbeeld drugs, sterke drank en mobieltjes. © Archieffoto Arie Kievit

Cel dreigt voor Rillander die met Landrover op ex inreed

RILLAND - Het uitzitten van een celstraf van een jaar dreigt voor de 36-jarige T.A. uit Rilland. De reclassering liet eerder weten dat hij niet wilde meewerken aan de behandeling in een kliniek. Maar nu ook de verslavingszorg hem uit het traject voor begeleid wonen wil zetten, lijkt het erop dat A. zijn celstraf moet uitzitten.

A. reed op 2 augustus vorig jaar in Rilland met een grote Landroverterreinwagen in op de ex van zijn vriendin. De vrouw had de verdachte even daarvoor gebeld dat hij hem lastigviel. Daarop ontstond een ruzie, waarbij de ex A. een blauw oog sloeg. Meteen erna leek A. weg te rijden, maar plots keerde hij en reed met - volgens het Openbaar Ministerie - 'aanzienlijke snelheid' in op zijn belager die op het fietspad reed.

In elk geval reed hij fors harder dan de fietser, zo is op camerabeelden van het tegenover gelegen tankstation te zien. Er is een botsing te zien. De fiets en de fietser werden enkele meters meegesleurd, maar de man kwam er met lichte verwondingen vanaf.

De rechtbank in Middelburg legde in februari een gevangenisstraf op van twaalf maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, vanwege een poging tot doodslag. Een van de voorwaarden om die vijf maanden niet te hoefen uitzitten was meewerken met de reclassering en zich laten opnemen in een kliniek om van zijn drugsgebruik af te komen.

Gisteren bleek bij het gerechtshof dat veel voorwaarden worden overtreden. "We zijn wel een beetje klaar met hem'', schreef de reclassering. Omdat verslavingszorg gisterochtend nog een mail stuurde dat ze 'voornemens waren het traject van begeleid wonen te stoppen', werd de zaak aangehouden. De reclassering moet onderzoeken of ze echt niet meer verder kunnen. A. hoopt zelf verder te kunnen met behandeling. Hij vertelde dat het allemaal te traag gaat in de klinieken waar hij komt; dat het daardoor misloopt.

De rechter beslist in december.