Volledig scherm
De politie verricht buurtonderzoek. © Claudia Sondervan

Buurt over overleden Vlissinger: Een rustige man, zij het vaak onvast op de benen

VLISSINGEN - Lintafzettingen in de zo rustige Anjelierenlaan. Op de stoep voor het appartementencomplexje is het witte onderzoekswagentje van de forensische recherche geparkeerd. Tegenover staat de coördinatiewagen van de brandweer. Politiemensen, forensisch onderzoekers en rechercheurs in burger lopen af en aan.

Een oranje bestelauto parkeert een dixietoilet in een parkeerhaven. Ze zijn hier nog wel even bezig. Op de begane grond zijn de rode gordijnen gesloten. ‘Enjoy Home’, staat in witte houten letters in de vensterbank.

Binnen ligt nog het lichaam van het slachtoffer. Wijkbewoners kijken verrast naar de activiteiten rond het afzetlint. Ze vertellen vlot het weinige dat zij weten, maar: geen namen in de krant. "Dit is toch niet goed voor de buurt. We hopen dat er snel duidelijk is wat er gebeurd is.” "En dat ze de dader pakken”, vult een buurtgenoot aan.

De buurman rechtsboven hangt over zijn balkon. Bij hem is de recherche al geweest, om te vragen wat hij weet. "We hadden geen contact met hem. Een jonge man, maar meer dan goeiedag en hallo zeiden we niet. Hij woonde hier een jaar of wat. Hij had wel een probleem met ditte”, gebaart hij alsof hij een glas leegtikt. "Alcohol, ja. En volgens mijn zoon rookte hij ook drugs. Hij zag er niet fit uit. Vorige week was hij op de hoek van de straat gevallen met zijn fiets, toen kwam hij met de fiets aan de hand naar huis gelopen. Alles helemaal stuk”, vertrekt hij zijn gezicht.

"Er kwamen wel eens vrienden bij hem binnen. Somalisch of zo. Maar er was geen overlast, nooit. Vanmorgen was er ook een jonge man. Die is aangehouden. Tenminste, ik zag hem meelopen met de politie.” Nog een buurman uit hetzelfde complex komt verrast aanrijden met zijn motor. "Ik kan er niet langs zeker?” Boven wordt hij bijgepraat. "Moord? Nee toch!’’’

"Heeft u wat gehoord vannacht?” vraagt een rechercheur aan de voordeur bij de overbuurman. Hij staat daar geregeld een sigaretje te roken, vertelt hij. "Ik zag vanmorgen om half acht twee ambulances aanrijden. Maar die vertrokken ook snel weer. Toen kwamen de politiewagens en dan weet je: het is mis. Een agent deed de deur open met een sleutel. Hij was ook heel snel weer buiten en ging bellen."

Hij omschrijft het slachtoffer als een rustige man, zij het vaak onvast op de benen. "Niet bedreigend, niets daarvan, anders had ik wel een melding gedaan. We groetten elkaar als hij langs liep, meer niet. Ik heb weinig contact met de mensen uit de appartementen. De bewoners wisselen vaak. De politie is een paar weken geleden ook al bij hem aan de deur geweest. Ook tussen half acht en acht uur. Ik zag twee agenten toen ik naar mijn werk ging. Eén bleef in de auto, de ander belde aan. Maar er werd niet opengedaan en ze gingen weer weg."