Volledig scherm
Nederlands kampioenschap suppen in Bruinisse © Dirk-Jan Gjeltema

Bruinisse in de ban van het suppen (video)

BRUINISSE - De Grevelingen was zondag het podium voor de vierde wedstrijd in het Nederlands kampioenschap suppen.

Start en finish voor deze snelgroeiende topsport was de jachthaven van Bruinisse bij zeilschool Aqua Vitesse. Zowel bij de mannen als de vrouwen ging het vandaag om het beste resultaat van twee sprintraces over een afstand van 1200 meter én de super lap race van in totaal 10 kilometer.

Bij de vrouwen gaat Petronella van Malsen uit Haarlem ongenaakbaar aan de leiding in het algemeen klassement en is met enkel nog de slotronde in haar woonplaats in het vooruitzicht al vrijwel zeker van het kampioenschap. Bij de mannen lijkt het te gaan tussen Ricardo Haverschmidt en Joep van Bakel.

'Techniek te oefenen'
De enige Zeeuw in het klassement, Niek van der Linde, staat op de laatste plaats. Hij was eerder al uitgevallen met een blessure en deed ook in Bruinisse niet meer mee. De deels van het jaar in Westkapelle woonachtige Duitse Jana Feiden eindigde in de middenmoot.

Ze had bij de sprint last van de korte golven in het deel van het parcours net buiten de haven, vertelt ze. "Mijn board is daar eigenlijk te smal voor en meer geschikt voor vlak binnenwater. Maar dit is een mooie wedstrijd om die techniek goed te oefenen." Feiden doet ook mee aan wedstrijden in Duitsland en onlangs nog in Mallorca.

Suppolo
Behalve de officiële wedstrijden was er ook volop de gelegenheid om kennis te maken met de sport, in 2007 in de Verenigde Staten ontstaan. Het publiek kon zelf verschillende boards testen en er was een wedstrijd voor kinderen.

In afgezet deel van de baai kon suppolo worden gespeeld, waterpolo maar dan staand op de plank en de bal vangen met een speciale peddel.

In de PZC maandag een reportage over de suppers in Bru.

via YouTube Capture