Volledig scherm
De tekeningen van Adriana Pannenkoek.

Brouws Museum krijgt bijzondere stukken van Cats en tekenlerares

BROUWERSHAVEN - Het Brouws Museum is door schenkingen in het bezit gekomen van drie bijzondere stukken.

Het gaat om twee werken van Jacob Cats uit en een schetsboek met tekeningen van Adriana Pannekoek uit 1916. De tekeningen zijn gemaakt in het kader van haar opleiding tot onderwijzeres aan de Rijksnormaallessen in Zierikzee, de voorganger van de latere Kweekschool en Pedagogische Academie. Volgens gemeente-archivaris Huib Uil is het schetsboek uit historisch oogpunt waardevol, in die zin dat er weinig materiaal bewaard is gebleven van leerlingen van de Rijksnormaallessen.

Bijzonder is volgens Regina Op de Beek van het Brouws Museum zeker ook het boekje 'Ouderdom en Buytenleven' van Jacob Cats, uit 1710. Het museum heeft verschillende werken van de in Brouwershaven geboren dichter en staatsman in zijn collectie. "Persoonlijk kende ik dit kleine boekje niet", reageert Op de Beek verheugd. De andere schenking betreft twee delen 'Alle de wercken van Jacob Cats' uit 1862, geschriften met een groot aantal gravures.

Het Brouws Museum heeft de boeken en de tekeningen overgedragen aan het gemeente-archief van Schouwen-Duiveland. "Daar kunnen deze stukken onder veel betere condities worden bewaard en gedigitaliseerd." De aanwinsten zijn te zien tijdens de open-archievendag op 22 oktober en mogelijk later nog afzonderlijk in een speciale expositie in Brouwershaven.

Volledig scherm
De twee boeken van Jacob Cats.