Volledig scherm
Carla Schönknecht. © Mechteld Jansen

'Brouwerseiland hoeft niet te wachten op kustvisie'

MIDDELBURG - De ontwikkeling van het grootschalige recreatieproject Brouwerseiland hoeft niet te wachten op de kustvisie van de provincie.

Dat zegt gedeputeerde Carla Schönknecht. De Zeeuwse Milieufederatie (ZMF) en enkele andere natuurorganisaties hebben deden die oproep afgelopen weekeinde aan het gemeentebestuur van Schouwen-Duiveland. De aanleg van 325 vakantiewoningen en een jachthaven met 400 ligplaatsen aan de voet van de Brouwersdam moet volgens hen geplaatst worden 'in een breder perspectief van de gehele Zuidwestelijke delta'.

Die komt deels te staan in de provinciale kustvisie die eind dit jaar klaar moet zijn. De ZMF is gevraagd daarvoor de 'groene opgaven' te formuleren, oftewel hoe nieuwe toeristische voorzieningen niet ten koste gaan van natuur en landschap.

Democratisch

Desondanks steunt Schönknecht de oproep van de ZMF niet. Onlangs is het omgevingsplan Zeeland herzien en zolang de kustvisie niet klaar is geldt die als leidraad voor welke ontwikkelingen mogelijk zijn aan zee. "Bij de herziening van het omgevingsplan is dit niet aan de orde geweest. Je moet zulke dingen ook democratisch doen. Het is allemaal al vastgelegd." Het verzoek van de ZMF is volgens Schönknecht te laat en er is geen reden besluiten over Brouwerseiland op te schorten.

In de kustvisie zitten ook blauwe (water) en rode (recreatievoorzieningen) opgaven. Die worden ingevuld door respectievelijk het Waterschap Scheldestromen en de Toeristische Ondernemers Zeeland (TOZ). Na de zomer worden de groene, blauwe en rode thema's geïntegreerd in de nota, waarover Provinciale Staten uiteindelijk in december besluiten.