Volledig scherm
De rechtbank in Middelburg. © Peter Nicolai

Broer en zus blijven drugshandel ontkennen

MIDDELBURG - ,,Het is redden wat er te redden valt, en als er niet snel iets gebeurt, gaat het bedrijf failliet'', zei de raadsman van broer J. B. en zus C. B. uit respectievelijk Steenbergen en Mijdrecht.

Om vervolgens de rechtbank met klem te verzoeken de broer en zus uit de voorlopige hechtenis waarin ze al drie maanden zitten, te schorsen. Hun vader is overigens al geschorst.

De rechtbank in Middelburg behandelde dinsdag een zogeheten pro-formazaak in een Fliplandse drugszaak.

Het duo wordt samen met hun 73-jarige vader J. B. verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van enige honderden kilo cocaïne. De straatwaarde bedraagt tientallen miljoenen euro's. De drugs werden medio april bij een inval aangetroffen in een container in een loods van papierhandel- en verwerkingsbedrijf Bechthold vof in St. Philipsland.

Onschuldig

Bij die inval werden ook twee vrachtwagens, drie personenauto’s en een groot geldbedrag in beslag genomen. ,,We zijn volstrekt onschuldig'', zei een emotionele C. B. ,,Mijn broer en ik werken vijftig tot tachtig per uur week. De zaak ligt nu drie maanden stil, mijn kinderen en man heb ik al die tijd niet kunnen zien. We worden neergezet als sjacheraars. Het is nu tijd op naar huis te gaan en aan het werk te gaan''.

Officier van justitie G. van der Hofstede dacht daar anders over en stelde genoeg redenen te hebben dat er meer aan de hand was. ,,Het businessplan laat prachtige cijfers zien, maar in werkelijkheid is het een zieltogend bedrijf. En wie zijn bedrijf beschikbaar stelt voor cocaïnetransporten loopt een risico''.

Het verzoek om broer en zus B. uit de voorlopige hechtenis te schorsen werd door de rechtbank afgewezen. De rechtbank is van oordeel dat de privébelangen van met name de zus wel degelijk belangrijk zijn, maar dat in dit geval het maatschappelijk belang zwaarder weegt.

Op 3 oktober volgt er opnieuw een zogeheten pro forma-zitting.