Volledig scherm
ICL-IP Terneuzen © Google Streetview

Brand bij chemiebedrijf ICL-IP in Terneuzen

TERNEUZEN - Bij het Terneuzense chemiebedrijf ICL-IP (voorheen Broomchemie) aan de Frankrijkweg heeft vrijdagavond brand gewoed in isolatiemateriaal in een productieruimte. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland betrof het een kleine brand en zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. 

Er was sprake van lichte rookontwikkeling en voor de zekerheid werd alarmfase 1 afgegeven. De bedrijfsbrandweer heeft de brand geblust. De Veiligheidsregio ontving om 23.20 uur een melding dat processen bij het bedrijf werden verstoord vanwege 'stroomdips in de omgeving'. Om 23.50 uur is het sein brand meester gegeven. 

Netwerkbedrijf Enduris meldt dat er in de omgeving sinds 22.30 uur sprake is van een 'spontane storing'. Door de stroomstoring ging kort na middernacht het automatische gasalarm voor ammoniak af bij skihal Skidôme, een kilometer verderop gelegen. Na onderzoek concludeerde de brandweer dat er geen ammoniak was vrijgekomen en het enkel om stroomuitval ging. De oorzaak daarvan is nog onbekend.  

ICL-IP, aan de Zevenaarhaven langs het kanaal van Gent naar Terneuzen, maakt een groot aantal producten met broom en fosfor als basis. De producten worden gebruikt in bijvoorbeeld brandvertragende middelen en farmaceutische producten en verf. Het bedrijf is onderdeel van de Israëlische multinational ICL-(Israel Chemicals Limited) Industrial Products, een van de grootste broomproducenten ter wereld.