Volledig scherm

Boze zeevissers in actie tegen EU-regels en sluiting visgebieden

THOLEN - Noordzee-vissers voelen zich in hun bestaan bedreigd. Ze beginnen tegen te spartelen. Want: "We worden verbannen van de Noordzee."

Natuurgebieden, sluiting van visgebieden, wateren die straks ook op slot gaan en dan ook nog de komst van grootschalige windmolenparken op zee. De visgebieden op de Noordzee slinken zienderogen. Iedereen zit in ons vaarwater, mopperen de zeevissers. Begin september varen ze met tientallen schepen naar Rotterdam om tijdens de Wereldhavendagen actie te voeren.

"Nee, we blokkeren geen vaarweg hoor. De actie is publieksvriendelijk, we willen puur ons imago oppoetsen. We gaan flyeren, praten en gebakken vis uitdelen aan bezoekers. Onze boodschap is wel bloedserieus. De Noordzeevissers raken steeds meer in het nauw. Het visareaal slinkt en we worden beperkt door allerlei nationale en Europese regels die telkens worden aangescherpt", bromt Job Schot (53) uit Tholen, die onder Belgische vlag op tong en schol vist.

De grootste ergernis is de 'discardban', de aanlandplicht die Brussel in 2019 invoert. Schot: "Dan mogen we geen bijvangst meer overboord kieperen. Het is een onzinnige maatregel. 't Is slecht voor de visstand, want jonge vis heeft meer overlevingskans als we die terug in zee gooien dan als we die aan land brengen. Zo'n maatregel levert een legere Noordzee op. In feite ben je voedsel aan het vernietigen."

Momenteel verenigen de Noordzeevissers zich om te vechten tegen de krachten die hun boterham bedreigen. Afgelopen zaterdag richtten ze in Urk de stichting Eendracht Maakt Kracht (EMK) op. Schot is voorzitter van de actiegroep die ontstaan is uit een Whatsapp-kring. "We zijn met zo'n 230 vissers. Een gemêleerd gezelschap. Van tong- tot garnalenvissers."

Dinsdag in de PZC een interview met Schot.